Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Kamerqueen

De Orchidee, een fascinerende bloem werd eeuwen geleden door ontdekkingsreizigers in de oerwouden rond de evenaar ontdekt. Het is een tropische plant: ze houdt van warmte en past prima in onze huiskamer, waar de temperatuur niet onder de 16 graden mag komen.

Phalaenopsis, de bekendste en de soort waarover we hier spreken, is een epifyt, anders gezegd; ze groeit niet in de aarde maar op de schors van een boom, waar ze haar vocht en voedsel aan de lucht onttrekt. De wortels van de plant hebben veel zuurstof nodig om te groeien. De Orchidee groeit in onze huiskamers in een substraat van kokosvezels of dennenschors, en staat graag licht, maar niet in de volle zon. Soms is het lastig om de juiste standplaats te vinden, maar deze is wel een vereiste om lang te bloeien. In de wintermaanden is 1x per maand een gift orchideeënmest voldoende. Wilt u herbloei, knip de uitgebloeide stengels, net boven het tweede oog, van onderaf, uit. Misschien blijkt dat u groene vingers heeft. Boots de natuurlijke groeiomstandigheden na en de plant zal lang bloeien.

Verzorging
Toch geeft de Orchidee nogal eens moeilijkheden, maar met een goede verzorging draagt de plant maandenlang bloemen. Water is de grootste vijand van de epifyt, door dagelijks te gieten vallen de bloemen af en sterft de plant al snel. Te nat wint het met stip van te droog. Als het goed is staat de Orchidee in een luchtig substraat en heeft weinig water nodig. Controleer de plant voor u de gieter hanteert. Haal haar uit de sierpot, kijk of ze droogstaat en geef pas dan een bodempje water. In een warme droge kamer komt dit neer op een borrelglaasje per week. Of hanteer de vingerproef, is het substraat koel en vochtig dan heeft de plant nog voldoende vocht. Tijd over; drenk de plant 1x per week een minuut en laat het overtollige water goed weglopen. Ons water is vaak te hard en te zout voor de orchidee, geef regenwater of filter het kraanwater door een koffiefilter, voor de plant ermee begoten wordt. Een regelmatige gift orchideeënmest stimuleert ook de kleinste bloemknoppen.