Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Woonplant van de maand juli: Sansevieria

Gezond samenwonen met ijzersterke Sansevieria

Een robuuste plant waar je op kunt bouwen en vertrouwen. De Sansevieria, Woonplant van de maand juli, heeft zich volledig vrijgevochten van zijn tuttige imago. Vol trots presenteert hij zich aan zijn eigenaar, om zonder moeite vele jaren samen te leven in een fris en gezond huis.

De Sansevieria met zijn zwaardvormige bladeren is bijna onverwoestbaar. Niet zo gek, want oorspronkelijk moest hij in de droge en hete woestijn zien te overleven. Zijn tuttige imago heeft deze stoere plant terecht van zich afgeschud. Of je nou kiest voor een groene, geelgroene of grijsgetinte variant, met spitse punt, rozetvormig of gekruld blad, elke Sanseviera zal zich innig aan je hechten.

Koninklijke achtergrond
Zijn trotse houding heeft de Sanseviera wellicht overgenomen van zijn naamgever, de 18e-eeuwse prins Raimondo di Sangro uit het Italiaanse San Severo. Maar ook al heeft hij een koninklijke achtergrond, hij zal zich nooit uit de hoogte gedragen. Dit is een royalty die zich het liefst onder de ‘gewone’ mensen bevindt, en hard zijn best zal doen om zich voor de rest van zijn leven aan hen te binden.

Zuurstof en luchtvochtigheid
Zijn herkomst uit de woestijn heeft ervoor gezorgd dat de Sansevieria ijzersterk is. Maar hij heeft nog andere bijzondere karaktertrekjes. Niet alleen zuivert hij de lucht en verhoogt hij het zuurstofgehalte in huis, hij gaat bovendien de strijd aan met droge lucht. Hij krikt de luchtvochtigheid op, zodat jij geen droge huid, geïrriteerde lenzen of kriebelende keel meer hebt. In zo’n gezond huis komt je geest eindelijk echt tot rust.

Partner in crime
Voor mensen die wel samen met een plant in huis willen genieten, maar de verzorging liever achterwege laten, is de Sansevieria dé partner in crime. Zelfs de meest erbarmelijke verzorging doorstaat deze doorzetter met verve. Droge lucht, schaduw, felle zon, het maakt hem niet uit. Zolang hij maar eens in de twee, drie weken wat water krijgt. En af en toe een royale buiging of koninklijk saluut zal hem nog een beetje harder laten groeien.