Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Zware taksterfte bij buxus

Cylindrocladium bij buxus is momenteel sterk in opmars. In geval van aantasting is een aanzienlijk deel van de takken van de buxusplant sterk bladverliezend en drogen de twijgen in. Op de aangetaste bladeren ontstaan donkerbruine vlekken, vaak met een bleek centrum. Op aangetaste takken zien we zwarte streep-vormige vlekken.

Verwar deze aantasting door Cylindrocladium niet met deze door de hierboven beschreven Volutella (typische vorming van roze schimmelpluis bij hoge luchtvochtigheid). In geval van een aantasting door Cylindrocladium gaat de plant meestal heel snel achteruit in zijn sierwaarde. Deze schimmelziekte komt het vlugst voor op oudere, dicht gegroeide buxus bestanden in de tuin.

Ter bestrijding geldt ook hier het advies om alle zieke plantendelen zo vlug als mogelijk weg te snoeien tot in het gezonde hout. Dit weggesnoeide zieke plantenmateriaal best meegeven met het huisvuil ter verbranding. Zeker niet naar het groenpark van de gemeente voeren, of op uw eigen composthoop deponeren. Tijdens het snoeien van aangetaste partijen steeds uw snoeimateriaal grondig ontsmetten.

Lees verder op Groen.net