Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Deze week in de tuin - week 18

Eerst nog wat aprilse wisselvalligheid verwerken om dan in mei eindelijk over te schakelen op zonne-energie.

1. Wat u moet weten over meiklokjes
1 mei komt eraan en dan krijgt het meiklokje een hoofdrol. Dit plantje met zijn geurende bloemen was bij onze voorouders het zinnebeeld van aardse schoonheid en werd aan de lentegodin gewijd. Het staat ook nog bekend onder de naam: Lelietje-van-dalen, meibloem, muguet. De officiële naam is Convallaria majalis en het behoort tot de leliefamilie/Liliaceae (majalis betekent ‘van de mei’). In Frankrijk werd het na de Eerste Wereldoorlog het symbool van het 'Feest van de Arbeid'.

Hoe onschuldig en lieflijk dit plantje er ook uitziet, u moet er wel rekening mee houden dat zowel de bloemen als de bladeren van dit plantje zeer giftig zijn.
Let vooral op met kinderen. De toxiciteit komt doordat de plant een twintigtal verschillende hartglycosiden bevat die een uitwerking hebben op de hartspier en de bloedsomloop, vergelijkbaar met deze van gewoon vingerhoedskruid (Digitalis purpurea). Jaarlijks zijn er 40 tot 60 oproepen bij het Antigifcentrum in verband met lelietje-van-dalen. Veelal gaat het om kinderen van 2-4 jaar, die op de bloemstengels of bladeren knabbelden, vaaswater dronken of een besje opaten.
(Bron: Planten anders bekeken- Nationale Plantentuin van België)

2. Tuinieren met de kids: pompoenen
Om in het najaar te genieten van pompoenen, moet u nu aan de slag. U kunt nu reeds in huis of in een serre voorzaaien want het plantgoed is vorstgevoelig en mag zeker niet te vroeg worden uitgeplant.

3. Tuinieren in verhoogde bedden
Verhoogde bedden worden vooral in de kruiden- en moestuin toegepast. Tuinieren in een dergelijke constructie biedt allerlei voordelen.

Lees de handige tips op Groen.net