Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Muggenwerende planten

Het begint rond schemertijd, vooral bij warm, vochtig en windstil weer. Het nare gezoem van muggen. Wie wordt er niet paniekerig wakker door het irritante geluid en uit angst voor de vervelende gevolgen van muggen? Voorkomen is beter dan genezen… en jeuken. De natuur helpt!

Muggenwerende planten
Simpel, gemakkelijk, natuurvriendelijk en een aanwinst voor je tuin, keuze genoeg in planten waar muggen graag op afstand voor blijven. Geef deze planten een plek in je tuin of op je balkon daar waar je vaak zit. Of zet ze in potten op je terras, bij je deur of raam. Lavendel bijvoorbeeld, takjes Lavendel op je nachtkastje houdt de prikkende insecten ook gedurende je dromen weg. Goudsbloem is ook zeer effectief en heeft tevens een grote sierwaarde. Kattenkruid trekt katten aan maar stoot muggen af en je kunt de blaadjes kneuzen en op je huid smeren, dit schijnt zelfs effectiever te zijn dan Deet. Er bestaan ook geraniums met een werende functie zoals de Citroengeranium of de sterk geurende Geranium 'mückenschrek'. Of plant een Vlier (Caprofoliaceae – kamperfoeliefamilie), deze kan zelfs uitgroeien tot een volledige boom.

Andere antimuggentips

  • Zorg er voor dat je geen stilstaand water in je tuin hebt staan of ververs deze regelmatig zoals een vogelbadje. Dit trekt namelijk muggen aan en muggen leggen hun eitjes in stilstaand water!
  • Keer lege potten om zodat hier geen water in kan blijven staan en zorg voor een deksel op je regenton.
  • Muggen hebben een hekel aan wind, een ventilator kan ook overlast voorkomen. Of zet de ramen tegen elkaar open en laat het lekker doortochten.
  • Horren en klamboes zijn natuurlijk ook zeer effectief om ze buiten de deur te houden.


Broodjes aap
En alle broodjes aap over zoet bloed, warm of koud bloed, knoflook en uien eten… ze kloppen echt niet. De geur van bacteriën op je lijf trekken muggen aan, deze zijn voor de mens niet te ruiken. Voor muggen echter wel en de hoeveelheid en soorten verschillen per persoon. Afhankelijk van je 'melange' ben je de pineut of juist niet. Het zijn trouwens alleen de vrouwtjes die prikken. 

Bron: tuinen.nl