Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Soorten klimplanten

Klimplanten verbergen zo die lelijke schutting of muur of zorgen voor een fleurige pergola. Bovendien brengen ze mooie verticale accenten in je tuin. Wist je dat er verschillende soorten klimmers zijn? Elk hebben ze hun eigen groeiwijze en kunnen ze gebruikt worden voor verschillende toepassingen.

Met hechtwortels
Deze klimplanten hechten zich met kleine worteltjes vast aan verticale oppervlakten zoals muren en hekken. Let op, ze kunnen muren beschadigen. Een typische klimmer met hechtwortels is Hedera (klimop).

Met hechtvoeten
Een klimmer zoals wilde wingerd (Parthenocissus) kleeft zich als het ware vast aan een muur. Ze hebben geen draden, latwerk of stokken nodig. Ideaal om grote oppervlakten te bedekken.

Slingeraars
Slingerplanten zoals Wisteria (blauwe regen), hop (Humulus) en Celastrus (boomwurger) winden zich om hun steun. Perfect om langs draden of stijlen te laten groeien. Laat slingerplanten niet op gastplanten groeien. Ze zullen deze verstikken. Ook rond regenpijpen laat je ze beter niet hun gang gaan.

Rankers
Clematis, passiebloem en siererwten slingeren zich met hun dunne ranken om een latwerk of draad. In tegenstelling tot de stengels van de slingeraars zullen de ranken van deze klimplanten een andere plant niet verstikken. Je kan hen dus gerust rond een gastplant laten groeien.

Klimplanten die geleid moeten worden. Deze klimmers moet je van tijd tot tijd een handje helpen. Zo moeten rozen en braamstruiken (Rubus) regelmatig aangebonden worden.


Bron: groenvanbijons.be