Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Tuinieren in de maand oktober

Tuinieren in oktober

Oktober, afgelopen maand hebben we nog een paar mooie dagen gehad maar de dagen worden steeds korter en kouder. Wat betekent dit voor uw tuin en de werkzaamheden die u komende maand nog kunt uitvoeren? Lees het nu in de tuintips van de maand oktober!Deze tuinwerkzaamheden kunt u oppakken in de maand oktober

 

Dit zijn de tuinwerzaamheden van oktober:

  1. Het lijkt aantrekkelijk om uitgebloeide plantresten te verwijderen, dit is echter niet aan te raden omdat deze resten nou juist bescherming bieden tegen de vorstperiode.
  2. Bomen die bloeden kunnen het best in een wat koudere periode worden gesnoeid. Door de kou worden de sapstromen vertraagd en bloed de boom niet dood.  
  3. Oktober is nog steeds geschikt om vaste planten aan te planten. De grond is nog zacht en warm waardoor de planten zich goed kunnen wortelen, november kan al te laat zijn dus wilt u dit doen doe het dan nu!
  4. Vaste planten of sierheesters met voldoende wortels kunnen in de maand oktober nog net worden gescheurd om zo van één plant twee planten te maken of de uitgebloeide kern te verwijderen. Lees hier meer over het scheuren van planten.
  5. Bescherm planten die niet winterhard zijn, zoals: tropische en mediterrane soorten, palmbomen, Stamroos, Klim- en Struikrozen, leifruit, olijfbomen, Cordyline australis, Lobelia fulgens, Lampenpoetsergras, Nieuw-Zeelands Vlas, Verbena officinalis, Palmlelie, Amerikaanse sering, Laurier, Sneeuwbal, Vijg en Toscaanse Jasmijn.
  6. Haal de knollen en bollen van uitgebloeide zomerbloemen uit de grond, laat ze drogen en berg ze op om er volgend jaar weer van te kunnen genieten. Voorbeelden van vorstgevoelige bloemen zijn de Dahlia's, Gladiolen, Tigridia's, Gloriosa's, Eucomissen , Knolbegonia’s, Canna's, Cosmos atrosanguineus, Ranonkel, Kaapse hyacinten, Haaklelies en de Kuiflelies.
  7. Verwijder afgevallen rozebladeren en zorg dat er geen bladeren aan rozenstruiken blijven zitten om schimmel te voorkomen.
  8. Het gazon wordt nu minder gemaaid, kan nog worden gezaaid en is graag bladvrij. 
  9. Bereid borders en bakken voor om ze plantklaar te maken voor het nieuwe bloeiseizoen door er een laag verse compost doorheen te mengen.
  10. Heesters en coniferen die groen blijven mogen in oktober nog worden verplant. Omdat de grond nog warm is zullen er snel nieuwe wortels en haarwortels worden gevormd. Gezonde en goed verzorgde planten laten zich in de regel het best verplanten.
  11. Voor de meeste planten is oktober een goede maand om zaden te oogsten. Oogst zaden pas als ze rijp zijn, dit is meestal wanneer de zaden droog zijn.
  12. Een gazon kan in oktober worden gemaaid, gezaaid en bemest worden.
  13. Houd kleur in uw tuin door bij een tuincentrum wat winterbloeiers aan te schaffen, zoals Viooltjes of Sierkool. Heesters die in de winter bloeien zijn: Viburnum, Tinus, Mahoniestruik, Dawn, Autumnalis, Toverhazelaar, Struikkamperfoelie, Hookeriana, Winterjasmijn en Nieskruid. 
  14. Klim- en stamrozen (laat de snoeiresten niet liggen!), Buxusen, Hortensia's, en Taxussen mogen in oktober worden gesnoeid. Snoei de plant van boven naar onder en laat hem steeds iets breder worden zodat ook de onderkant zonlicht krijgt, dit geldt uiteraard niet voor de Rozen.
  15. Bollen die in het voorjaar gaan bloeien kunnen het best in het najaar worden geplant nog voor de eerste vorst. Narcissen, Blauwe druifjes, Krokussen, Sneeuwklokjes en Tulpen zijn voorbeelden van voorjaarsbloeiers.
  16. Groenten die (afhankelijk van wanneer ze gezaaid zijn) geoogst kunnen worden in oktober zijn: bieten, bleekselderij, boerenkool, broccoli, courgette, eeuwige moes, paksoi, palmkool, prei, rammenas, rode kool, savooiekool, schorseneren, spinazie, wortel, witlof, andijvie, bloemkool, bonen, komkommers, koolraap, paprika’s, pepers, radijs, kropsla pompoen en tomaat.
  17. In oktober zijn er vrijwel geen groentesoorten die nog in de volle grond geplant of gezaaid kunnen worden. In de kas zou kropsla, savooiekool en wittekool nog kunnen worden geplant. 
  18. Fruitsoorten die nog geoogst kunnen worden in oktober zijn: appels, peren, bessen, frambozen, bramen, kiwibessen en druiven.
  19. Er zijn vrijwel geen fruitsoorten die geplant of gezaaid kunnen worden in oktober. Wel doet u er goed aan om fruitbomen te beschermen tegen ongedierte door kleefband of boomlijmband om de stam te wikkelen.
  20. Wilt u volgend jaar ook weer genieten van planten en bloemen die niet winterhard zijn, neem dan stekjes en zet ze binnen in een propagator.

Met deze tuintips voor de maand oktober kunt u voorlopig weer even vooruit, in november zijn wij bij u terug met nieuwe tuintips voor de maand november.

Volg TuincentrumOverzicht.be voor meer leuke artikelen en tips!

Wilt u meer tuintips, tuinnieuws en andere leuke tuinartikelen van TuincentrumOverzicht.be ontvangen volg ons dan op Facebook of Twitter!