Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Slakkenbestrijding: begin in maart

Dit jaar een slakkenvrije moestuin? Begin dan in maart met de bestrijding.

Wanneer vallen de slakken aan?

Voor in het vroege voorjaar en najaar vormen slakken een ware plaag. In de volle zomer is het vaak te droog voor ze. Begin in maart met de bestrijding; zo zorgt u er voor dat de plaag niet te groot wordt. Slakken doen het goed wanneer er veel verstop-plekken in de tuin aanwezig zijn. Houdt dus goed uw lage hagen, stapels takken, dicht struikgewas en composthoop in de gaten en beperk deze verstopplaatsen tot een minimum. Veel slakken worden pas ’s nachts actief.

Soorten slakken

Er zijn verschillende soorten naaktslakken en huisjesslakken bekend. Deze slakken zijn stuk voor stuk dol op onze moestuin. De kleurde duin- of tuinslakken doen het minst kwaad. Voor de segrijnslak moet u daarentegen echt oppassen, want deze groeit gemakkelijk uit tot een flinke plaag.

Slakken preventie

Zo voorkomt u een slakkenplaag in uw tuin:

  • Neem niet als doelstelling om slakken volledig uit te roeien, want dit is erg moeilijk. Combineer een aantal eenvoudig uit te voeren maatregelen en begin vroeg, dan wordt de schade al heel erg beperkt.
  • Verminder het aantal verstopplekken in uw tuin en verplaats de composthoop verder weg van de moestuin.
  • Houd de bovengrond los en droog.
  • Trek de natuurlijke vijanden van slakken naar uw tuin. Dit zijn bijvoorbeeld padden, egels en koester lijsters.
  • Plaats gevoelige planten met zacht blad op gunstige plekken in de tuin (waar slakken het niet fijn vinden) en teel deze plakken zoveel mogelijk in de zomer.
  • Segrijnslakken overwinteren op droge, verborgen plekken. Spoor ze op en vernietig ze voor ze wakker worden en uw tuin overnemen.
  • Wilt u de slakken niet doden? Leg ze minstens 20 meter van uw tuin af.


Tips voor de het uitroeien van slakken

Wat is nou de beste manier om slakken uit te roeien? Biervallen zijn goed voor het vangen van een enkele slak, maar hiermee lost u een plaag niet op. U kunt ook kiezen voor een barrière, zoals bijvoorbeeld een zouthekje. Deze zijn gemaakt van houtmeel met zout er in. Er bestaan ook slakkenhekken van ijzer. De kosten van dit soort barrières zijn wel wat aan de hoge kant. Biologische bestrijding raden wij natuurlijk altijd aan. Dit kan bijvoorbeeld met nematoden (aaltjes). Deze kunnen naaktslakken parasiteren. Deze manier werkt in de praktijk erg goed als de temperatuur van de bodem hoger is dan 6 graden. Vanaf maart dus. Slakkenkorrels zijn niet aan te raden, omdat deze ook dodelijk zijn voor padden, egels en vogels. Korrels op basis van ferri-fosfaat zijn ongevaarlijk voor deze dieren, maar huisdieren moeten er niet te veel van binnenkrijgen. Wat u ook nog kunt doen is koperringen neerleggen. Daar krijgen slakken een klein schokje van en dit vinden ze niet fijn.