Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Moestuin: begin alvast ín huis!

Sommigen zitten er al maanden op te wachten: wanneer begint het moestuinseizoen eindelijk weer?! Gelukkig hoeft u niet langer te wachten, want u kunt alvast beginnen. Uw eerste moestuin van het jaar bevindt zich namelijk ín huis. Wat valt er in februari al allemaal te zaaien?

Zomerprei

De zomerprei is niet goed winterhard en daarom is het beter om deze eerst in een kas binnen te zaaien. Bij warme temperaturen zal de prei heel snel groeien. Na 15 mei, als de kans op nachtvorst vrijwel nihil is, mag de prei de grond in. Rond de herfst kunt u hem dan uit de grond halen. Wist u dat prei eigenlijk tweejarig is? We oogsten de prei al in het eerste jaar, omdat de plant in het voorjaar gaat bloeien. Het witte gedeelte van de prei is natuurlijk het lekkerst! De bladeren worden meestal weggegooid en dit is best zonde. Verwerk ze liever in een recept of gooi ze desnoods op de composthoop.  

Chilipeper en paprika

Als u gaat moestuinieren is chilipeper misschien niet een groente waar u meteen aan denkt, maar het is wél een groente waar u waarschijnlijk vaak mee kookt. Uw eten zal nóg lekkerder smaken met chilipepers uit eigen tuin. In veel landen bestaat geen onderscheid tussen een peper en een paprika: ze worden daar gewoon zoete en pittige paprika’s genoemd. Een peper is een niet winterharde heefster. De pepers zijn eigenlijk de bessen. Pepers en paprika’s kunnen eigenlijk bijna alleen maar binnen worden geteeld, omdat ze heel veel warmte nodig hebben.

Aubergine

De aubergine: een populaire moestuinplant. Ze nemen bij eigen teelt vaak de gekste vormen aan en kunnen behoorlijk groot worden, maar zijn daarom niet minder lekker dan de aubergines uit de winkel! De aubergine is een subtropische plant, maar zou op zich ook in de tuin kunnen worden gezaaid. Als u binnen begint, is de kans wel wat groter dat er ook echt een mooie aubergine zal groeien. Aubergines staan graag in een luchtige, humusrijke grond. Ze houden van vocht, maar hebben niet graag kletsnatte voeten.

[page-break] 

Radijs

Met het zaaien van radijs kun je in maart beginnen. Radijsjes houden van koelere omstandigheden, dus zet ze niet in de woonkamer, maar bijvoorbeeld in de schuur. Dek de zaadjes af met een dun laagje zand en geef regelmatig water. Als de radijsjes 15 centimeter groot zijn, mag u ze oogsten. Het leuke aan het verbouwen van radijsjes is dat u ze al na 6 tot 8 weken kunt oogsten. Draai de blaadjes van de knollen af en bewaar ze in ijskoud water. Wacht niet te lang met het opeten van de radijsjes.

Zomerkolen

Wat zijn zomerkolen eigenlijk? Onder deze noemer vallen broccoli, bloemkool, spitskool en witte kool. Kolen hebben veel warmte nodig. Zet ze dus óf in de volle zon óf nu alvast in huis. Als u de kolen eerst opkweekt in potjes, dan zijn ze veel minder vatbaar voor ziektes, zoals schimmels.

Een groot voordeel van een indoor moestuin is dat u minder last zult hebben van ongedierte.