Zwanenburg Kies andere plaats
Nieuwsbrief

Iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie, tuintips & exclusieve kortigen in tuincentra en voor webshops? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief!

Een bloementuin!

9 July 2011
Een bloementuin!

De zomerse tuin is vol geuren en kleuren - ook licht en schaduw wisselen elkaar intenser af dan in andere seizoenen. Het plantenleven is nu rijk, sterk, volwassen, op z’n hoogtepunt. De tuin vormt de tegenpool van het hectische leven van alledag, een plek om even heerlijk tot rust te komen. De zachte, beloftevolle kracht die bloeiende planten uitstralen, helpt daarbij enorm. In een bloementuin bent u er middenin. En er bloeit nu veel, heel veel…

Verschillende sferen
Wat dacht u van klokjesbloemen (Campanula) in blauwe, lila, roze tinten en wit. Ze combineren prachtig met soorten als vingerhoedskruid, duizendblad, kattenstaart en teunisbloemen. Montbretia (Crocosmia) groeit graag op een zonnige, beschutte plek, ‘Lucifer’ is vurig rood. Combineer met gele Mimulus en bruinbladige Heuchera. Daglelie (Hemerocallis) is er in duizend kleuren die passen bij irissen, eendagsbloemen, monnikskap of bijv. Erigeron, afhankelijk van hun kleur en uw smaak. Vuurpijlen (Kniphofia) passen fantastisch bij siergrassen, fijn gipskruid en Verbena. Magnifiek en sterk van vorm. Echte accentplanten! Koekoeksbloemen (Lychnis) hebben iets vertederends, maar de scharlakenrode brandende liefde (Lychnis chalcedonica) schreeuwt het uit. Combineer met grijze lamsoor, ooievaarsbekken, Campanula’s en zachtgetinte salie.

Verzorging
Vaste planten zijn heel gemakkelijk. Kies ze voor zon of schaduw, voor vochtige of droge grond. Er zijn groenblijvende en in de herfst bovengronds afstervende soorten. Als ze het naar hun zin hebben komen ze - eenmaal geplant - ieder jaar terug. Omdat ze geen verhoutende stengels vormen, worden ze ieder jaar even hoog. Ze groeien hooguit in de breedte en u hoeft ze alleen in het voorjaar op te schonen. Geef ze dan ook een goede basisbemesting en zet een groeisteun bij hoge soorten. Tijdens droge perioden extra water geven. Vaste planten zijn ook vaak uitstekende snijbloemen.