Zwanenburg Kies andere plaats
Nieuwsbrief

Iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie, tuintips & exclusieve kortigen in tuincentra en voor webshops? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief!

De kunst van het gieten

30 July 2012
De kunst van het gieten

Het goed gieten van balkon- en terrasplanten is een ware kunst, maar kan een behoorlijke karwei zijn. Wij selecteerden enkele tips om u te helpen.

Zomerdagen
Giet op de heetste dagen van het jaar 2 keer per dag (’s morgens en ’s avonds). Dompel een erg uitgedroogde potkluit onder in een emmer water. Wanneer het opborrelen van luchtbellen stopt, dan is de kluit verzadigd.

TIP: Besproei tijdens de droogste periodes ook het balkon of de terrastegels. Wanneer het water verdampt, komen uw planten in een zuil van waterdamp te staan.

Regendagen
Ook op regendagen houdt u het beste uw gieter bij de hand. Let vooral op planten die weelderig groeien. Hun grote bladeren houden regen uit de pot.
In onze streken komt regen vaak uit het westen of het zuidwesten. Houdt dus uw planten die op een vensterbank op het oosten of het noorden staan extra in de gaten. Zij krijgen vaak geen druppel regen.

Automatische dorstlessers
Een tijdelijk of permanent waterbevloeiingssysteem zal automatisch de dorst van uw planten lessen. In de handel vindt u alle benodigdheden. Of u kan een beroep doen op een tuinaannemer die de installatie installeert volgens de regels van de kunst.

Ecologisch verantwoord gieten
Door vochtbuffers te gebruiken, kunt u het aantal gietbeurten verminderen. De buffers zullen een deel van de regen opslaan. Wanneer de kluit begint uit te drogen, wordt deze watervoorraad met mondjesmaat vrijgegeven.

TIP: U kan ook hangpotten met een reservoir gebruiken. Zo wordt het uitspoelende water gedeeltelijk bijgehouden en moet u minder vaak water geven.