Zwanenburg Kies andere plaats
Nieuwsbrief

Iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie, tuintips & exclusieve kortigen in tuincentra en voor webshops? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief!

Tuinplant van de Maand: Azalea

15 March 2016
tuinplant van de maand: Azalea. Mooie lente bloeier

Een Azalea in de tuin zorgt voor een betoverende sfeer. Vanaf mei begint deze tuinplant met bloeien en dan verandert hij in een ware explosie van kleur. De maand maart is bij uitstek geschikt om een Azalea te planten zodat u straks volop kan genieten van een fleurige bloemenzee in uw tuin.

De vele gezichten van de Azalea

De Azalea is een tuinplant met vele gezichten en is daardoor uitstekend geschikt voor elke tuin. Van een strak vormgegeven tuin tot een meer natuurlijke tuin: deze prachtige tuinplant past overal. Deze tuinplant bloeit in mei en juni en zorgt in deze periode voor een zee aan prachtige bloemen.

Deze plant kan verschillende kleuren bloemen hebben:

De verschillende soorten Azalea hebben niet alleen verschillende bloemkleuren, maar de plant is ook verkrijgbaar in verschillende verschijningsvormen. De Azalea is er in:

  • Struikvorm
  • op stam
  • als mini planten
  • piramide vormige planten.

Daarbij kan zelfs de bloemvorm van deze tuinplant verschillen: grote of kleine bloemen en enkel- of dubbelbloemig.

Herkomst van de Azalea

De Azalea is een tuinplant die van oorsprong voorkomt in Japan en China. De eerste versies van deze plant bestaan al 70 miljoen jaar! De Azalea komt uit de Rhododendronfamilie en is oorspronkelijk gecultiveerd door Boeddhistische monniken. Pas in de VOC-tijd is deze prachtige tuinplant onze kant op gekomen.

Hoe verzorgt u een Azalea?

Deze winterharde tuinplant plaatst u het beste op een plek met halfschaduw: hier is de grond meestal wat vochtiger, wat de Azalea prettig vindt. Plant deze bloeiende tuinplant diep in de grond of zet deze mooie plant in bakken op uw terras. In het laatste geval moet u er wel voor zorgen dat overtollig water goed weg kan lopen:

  • gebruik hydrokorrels
  • of zorg dat er een gat in de bodem zit

De Azalea kun u het beste snoeien na de bloei (in juni dus), maar beter alleen als de plant echt te groot wordt. Om de bloei te bevorderen verwijdert u uitgebloeide bloemen.

Tuinplant van de maand

Tuinplant van de maand is een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl. Kwekers en groenspecialisten uit de sierteeltsector selecteren op verzoek van Mooiwatplantendoen.nl maandelijks een tuinplant met als doel te inspireren en te enthousiasmeren. Een tuin is namelijk geen tuin zonder planten.

In ons overzicht van heesters vindt u de Azalea, maar ook vele andere mooie bloeiende planten zijn hier te vinden. Doe volop tuin inspiratie op: bekijk ook onze vaste planten!