Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Alles wat je moet weten voordat je een traplift aanschaft

Lisa Garden op 27-09-2023

Met de leeftijd komen ook vaak de kwaaltjes: je knieën worden stroever of je heup gaat zeer doen. Daardoor kan de trap een drempel gaan vormen omdat je misschien wel bang bent om te vallen. Helaas is dit de realiteit bij veel mensen op leeftijd waardoor de leefbaarheid van thuiswonen achteruitgaat. 

Toch is er een simpele en snelle oplossing. Met het installeren van een traplift neemt de veiligheid en comfort in huis toe en daarmee ook de leefbaarheid. Het hulpmiddel is makkelijk te plaatsen en komt in vele soorten en maten. Bovendien kan je een traplift naar eigen smaak stylen of er bijvoorbeeld voor kiezen om een tweedehands traplift te nemen, zodat de aankoop past binnen jouw wensen en budget. 

De keuze is reuze

Doordat er veel leveranciers van trapliften zijn, kan je altijd een traplift vinden die bij jouw thuissituatie past. Zo zijn er trapliften te vinden voor rechte en gebogen trappen en voor binnen-en buitenbochten. Kies je bijvoorbeeld voor een traplift in de buitenbocht, dan ben je vaak goedkoper uit omdat deze niet zo steil en scherp is. Met het plaatsen van een traplift in de binnenbocht, ben je wat duurder uit, maar je bent wel voorzien van meer gemak. Bovendien blijft de brede kant van de trap zo veilig beloopbaar en ervaren andere mensen dus geen hinder van de traplift. 

Wat kost een traplift?

Het is niet onbelangrijk om de kosten in het oog te houden bij het aanschaffen van een traplift. Dat ze niet goedkoop zijn, is algemeen bekend. Toch hangt de prijs voor een traplift van vele factoren af waardoor de prijs flink kan variëren en dus ook betaalbaar kan blijven. De prijs wordt onder meer bepaald door de type trap die je in huis hebt en de lengte hiervan. Een rechte trap is bijvoorbeeld goedkoper dan een gebogen omdat het plaatsen minder tijd in beslag neemt. Hetzelfde geldt voor een langere trap: er is dan meer rails nodig en de installatie duurt dus ook langer. Door offertes aan te vragen van meerdere leveranciers, kan je makkelijk ontdekken welke traplift bij jouw portemonnee past. 

Bespaar op kosten en ben duurzamer uit

Hoewel je dus al op kosten kan besparen door je goed te oriënteren op leveranciers en opties, kan je ook nog de keuze maken om voor een tweedehands traplift te gaan. Door te kiezen voor een lift die al een eerder leven heeft gehad, kan je zomaar €600 tot €700 goedkoper uit zijn bij een rechte trap. Bij een gebogen trap kan dit bedrag oplopen tot wel €2000. 

Maar, is een tweedehands lift wel betrouwbaar? Dit is een terechte vraag om te stellen. Hoewel liften vroeger na hun eerste eigenaar eigenlijk geen tweede leven konden hebben, kan dat nu vaak wel. Deze liften worden helemaal gecontroleerd en opgeknapt waar nodig. Veiligheid staat ook hier voorop, waardoor je met een gerust hart op de stoel van de lift plaats kan nemen. Bovendien ben je dus goedkoper én duurzamer uit, wat wil je nog meer?