Vind jouw tuincentrum

Bloem van de maand: de lelie

Deze maand is de lelie bloem van de maand geworden. Deze titel heeft zij vooral te danken aan het grote aantal verschijningsvormen en de symboliek.

Lelies voor iedere gelegenheid

De lelie heeft verschillende betekenissen en is daarom geschikt voor iedere gelegenheid. Zo staat de bloem symbool voor de liefde en kan deze dus prima verwerkt worden in een trouwboeket. Maar de lelie past ook bij sombere tijden. De bloem geeft een prachtig uiterlijk aan uw rouwstuk. Daarnaast staat de bloem symbool voor vrouwelijkheid en dit vieren we natuurlijk maar al te graag! Lelies komen voor in rustige kleuren, zoals wit en licht-roze, maar ook in felle kleuren, zoals geel, oranje, paars en rood. Er bestaan ook lelies met strepen, randjes of stippen. De lelie verspreidt veel stuifmeel, pas dus op voor vlekken. U kunt vlekken verwijderen met een stukje plakband.

Verzorging van de lelie

Wij geven u graag wat tips voor de verzorging van de lelie:

  • Snijd de stelen schuin af voor u ze in het water zet, zorg voor een schone vaas.
  • Bladeren die in het water hangen, moet u altijd even verwijderen, want deze gaan rotten.
  • Voor een langere houdbaarheid voegt u wat snijbloemenvoeding toe aan het water.
  • Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.
  • Zet de vaas nooit in de volle zon of in de toch. Naast de fruitschaal is ook geen goed idee.

Herkomst

In het wild groeien lelies in Korea, Japan, Siberië en India. In Europa komt u ze tegen in Kaukasus, de Balkanlanden, Polen, Griekenland, de Alpen en de Pyreneeën. In Amerika komen ze alleen in het zuidwestelijke deel niet voor. De lelie heeft zich dus wijd verspreid!