Vind jouw tuincentrum

Bloemen van de maand april: Gerbera

De vrolijke kleuren en frisse uitstraling maakt van Gerbera een geweldige bloem voor april. Of een arrangement nu om zachte pastels vraagt of om felle primaire kleuren, Gerbera kan het leveren. In uitstekende kwaliteit, want de voortdurende ontwikkeling van deze populaire snijbloem heeft 'op draad zetten' overbodig gemaakt. Gerbera blijft tegenwoordig tussen de 10-20 dagen mooi en is door het gebruiksgemak – geen bladgroen, gladde stengels, zeer Instagramwaardig – erg populair bij millennials en centennials.

Prachtige bloemen

Als sprankelende snijbloem bestaat Gerbera uit heel veel kleine bloemetjes. De buitenste lintvormige bloemetjes bepalen de vorm. Het hart van Gerbera bestaat ook uit kleine bloemetjes, de buisbloemen. Een dubbelbloemige gerbera heeft in het hart ook weer (kortere) lintbloemen. Die zijn alleen van dichtbij zichtbaar, wat de meeste mensen zien is de bloemvorm die iedereen als kind tekent: een rond hartje met daaromheen stralende bloemblaadjes. U kunt de Gerbera los in een vaas doen, of juist mengen met andere bloemen tot een prachtig boeket. 

Herkomst

Gerbera is een niet-geurende bloem die behoort tot de composietenfamilie. In het wild bloeit hij in Zuid-Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Tasmanië. De Gerbera's staan bekend als geboortebloemen. Het zijn vrolijke bloemen en zijn in alle denkbare kleuren verkrijgbaar. De Gerbera's draaien prachtig naar de zon toe en trekken ook nog eens bijen aan. Maak uw tuin dus bijenproof met een prachtig stel Gerbera's.

Verschillende soorten Gerbera's

Jaarlijks worden in Nederland ruim 900 miljoen gerbera’s geproduceerd met 600 verschillende variëteiten in kleuren, vormen en maten. Bekend is de enkel- en dubbelbloemige gerbera met zwart of groen hart, nog vrij nieuw zijn flamboyante spider- en pomponbloemige gerbera's met fraaie sprieten. Er komen bovendien steeds meer bi-colour en multi-colour soorten bij. Bij aankoop van een prachtig boeket Gerbera's heeft u dus genoeg keuze. Gerbera's bestaan in allerlei kleuren, vast en zeker een prachtige kleur die bij uw inrichting past. 

Verzorgingstips voor de Gerbera

  • Gebruik een schone vaas en vul deze met schoon water. Gaan er alleen Gerbera’s in de vaas, voeg dan het bijgeleverde houdbaarheidsmiddel in de juiste dosering of enkele druppels chloor toe. Drie druppels chloor in 1 liter water volstaat. 
  • Snijd altijd een stukje van de onderkant van de steel af om de wateropname te bevorderen.
  • Maakt Gerbera deel uit van een gemengd boeket, zorg dan dat alle stelen schoon zijn, dat er geen blad in het water komt en dat er snijbloemenvoedsel aan het water wordt toegevoegd.
  • Zet de bloemen niet in de zon of op de tocht of bij een warmtebron. 
  • Zorg dat er voldoende water in de vaas blijft, vul het water dus regelmatig bij. 
  • Zorg ervoor dat de bloemen droog blijven en dat condensatie door temperatuurwisselingen wordt voorkomen. 

Bent u op zoek naar prachtige Gerbera's? Of wilt u meer weten over de verzorging van deze prachtige bloemen? Ga da naar een tuincentrum in de buurt en bekijk hun aanbod.