Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

De juist voordeur kiezen voor je huis en je tuin

Wanneer je de voortuin inloopt naar je woning, zal je aandacht al snel naar de voordeur worden getrokken. Het is een cliché, maar de voordeur noemen we daarom ook wel ‘het visitekaartje’ van het huis. De voordeur is niet alleen de functionele ingang van je huis, maar werkt ook samen met de planten in de voortuin. Maar hoe kies je een goede voordeur en waar moet je op letten bij het kopen van een voordeur?

Het materiaal van de deur en de deurpost

Een deur is een deur zou je zeggen Toch zijn de klassieke houten voordeuren de laatste jaren vervangen voor andere deuren. Met name moderne aluminium paneeldeuren worden steeds vaker geplaatst vanwege de vele voordelen die hieraan verbonden zijn. 

Je zou denken dat een moderne paneeldeur alleen geschikt is voor een hypermoderne woning, maar niets is minder waar. Paneeldeuren van aluminium worden vaak gebruik in moderne gebouwen of torenflats. In deze gebouwen zijn glazen wanden in op maat gemaakte en stevige panelen geplaatst. 

Daardoor lijkt het alsof paneeldeuren alleen geschikt zijn voor een modern gebouw. Toch kunnen de paneeldeuren, die in de op maat gemaakte panelen worden geplaatst, in allerlei vormen, kleuren en materialen worden geproduceerd. Dit maakt paneeldeuren net zo geschikt voor een volledig glazen wand van een modern kantoorgebouw als een klassiek huis.

Isolatie van je deur

Via de voordeur stap je vanuit je tuin je woning binnen. Dat betekent ook dat er veel tocht via deze deur kan stromen in je woning. Zeker nu we vaker willen besparen op onze energierekening, is het vervelend als je deur veel kou doorlaat.

Paneeldeuren zijn ontzettend duurzaam en isoleren zeer goed doordat de deurposten vrijwel gelijk zijn gesteld aan de deurposten en drempels. Er is alleen een isolerend rubber nodig om de deur te isoleren en koud buiten te houden. Omdat materialen als aluminium worden gebruikt voor de panelen en de deur, is de kans klein dat de deur gaat piepen of klemmen, zoals wel het geval is bij hout.

Kunststof voordeuren hebben veel van dezelfde voordelen als aluminium paneeldeuren op het gebied van isolatie, het enige nadeel ten opzichte van aluminium is dat deze voordeuren sneller slijtageplekken krijgen en gevoelig kunnen zijn voor warmte. Dit type deuren wordt meestal gemaakt van het materiaal pvc, dat je ook wel kent van bijvoorbeeld moderne vloeren.

Niet toegankelijk voor inbrekers

Als je een deur gaat kiezen is het belangrijk om te letten op de veiligheid. Klassieke houten deuren, soms zelfs met een venstertje dat je kunt openen, zijn vrij inbraakgevoelig. Moderne deuren van pvc, aluminium of staal zijn daarentegen veel veiliger, zeker als je kiest voor verborgen scharnieren aan de binnenkant van je deur. Bij een paneeldeur op maat kun je deze scharnieren verbergen. Dit maakt de deur veiliger, maar zorgt er ook voor dat de deur er mooier uitziet.

Plaats ook goede slotkasten in je deur. Slotkasten voorkomen dat inbrekers gemakkelijk je deur kunnen ‘kraken’ via het slot. Daarnaast is het slim om een deur te kiezen waarop meerdere sloten zitten, vaak met verschillende pinnen die vanuit de deur in de deurpost worden geklemd zodra je het slot omdraait.

Moderne deuren beschikken vaak over al deze extra snufjes. Bovendien zijn deuren van een harder materiaal als aluminium of staal moeilijk open te breken in tegenstelling tot bijvoorbeeld een houten deur.