Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Gazon winterklaar maken


Gazon winterklaar maken

In de wintermaanden zelf heeft uw gazon niet veel aandacht nodig, maar om ervoor te zorgen dat u in het nieuwe jaar weer volop kunt genieten van een groen gazon, is het belangrijk om uw gazon winterklaar te maken. Aan het einde van het jaar kan uw gazon daarom wel een oppepper gebruiken. Begin met het klaarmaken van uw gazon voor de winter nog voordat het gaat vriezen, zodat het sterk de wintermaanden in kan gaan.
 

Dode plekken in het gazon

In de zomer krijgt uw gazon het soms zwaar te verduren. Lange perioden van droogte kunnen ervoor hebben gezorgd dat er droge en gele plekken zijn ontstaan. Gezond gras herstelt hier gelukkig weer snel van na een regenbui of door het gras te sproeien. Herstelt uw gazon niet en blijft het geel? Dan is het tijd uw grasmat te vervangen. Vaak komt het echter voor dat niet uw hele gazon, maar slechts plekken dood zijn. Door deze plekken vlak na de zomer aan het begin van de herfst opnieuw in te zaaien, zorgt u ervoor dat uw gazon de volgende lente weer helemaal egaal groen is.
 

Hoe maak ik mijn gazon winterklaar?

Als u het gazon gelijkmatig heeft ingezaaid, is het tijd het gazon winterklaar te maken:

  • De eerste stap in het winterklaar maken van uw gazon is het verwijderen van de viltlaag, die zich gedurende het jaar heeft opgebouwd. De viltlaag is een laag van dood gras, maairesten en onkruid, die het zonlicht blokkeren. Met een verticuteerhark harkt u effectief uw gazon weer schoon;
  • Om de wortels van uw gazon weer voldoende zuurstof te geven, prikt u aan het begin van de herfst gaten in het gazon. Met een spitvork prikt u eenvoudig gaten van ongeveer 15 cm diep in het gras, zodat er weer voldoende lucht bij de wortels kan komen;
  • De laatste stap in het winterklaar maken van uw gazon is het strooien van een toplaag op uw gazon. Speciale strooimengsels voor uw gazon in de winter kunt u vinden bij een tuincentrum bij u in de buurt.
     

Gazon onderhouden in de winter

In de winter hoeft u uw gazon niet veel te onderhouden. U hoeft het gazon niet te sproeien of te maaien. Het enige wat wel belangrijk is in de wintermaanden is het wegharken van dode bladeren die op het gazon vallen. Daarnaast is het het beste voor uw gazon om hier niet op te lopen als het vriest.