Vind jouw tuincentrum

Help uw huisdier van zijn vuurwerkstress af

Huisdieren en vuurwerk: meestal is het niet zo’n goede combinatie. Heeft uw huisdier ook zoveel last van vuurwerkstress? Met deze tips maakt u Oud en Nieuw een stuk dragelijker!

Blijf zelf rustig

Schrikt uw huisdier van de knallen? Ga deze dan niet troosten en word ook niet boos. Als u zelf rustig blijft, dan zal uw dier zich ook vanzelf rustiger gaan voelen. Uw huisdier vertrouwt u.

Houd honden aan de lijn en katten binnen

Het is beter om uw huisdier op 31 december zo ver mogelijk bij vuurwerk vandaan te houden. De hond moet natuurlijk worden uitgelaten, maar misschien kan dit voor een keertje in de tuin. Houd hem anders in ieder geval aan de lijn, want voor u het weet is hij er vandoor. Katten kunt u het best de hele dag binnen houden. Ook zij slaan anders misschien op de vlucht.

Afleiding

Het draait allemaal om afleiding. Sluit de gordijnen en zet de tv of radio aan. Ga lekker spelen met uw huisdier. Dit zal ervoor zorgen dat de vuurwerkknallen naar de achtergrond verdwijnen.

[page-break]

Knaagdieren en vogels

Haal knaagdieren die hun hok buiten hebben naar binnen met Oudejaarsavond. Het is zielig als zij middenin het vuurwerkgeweld terechtkomen. Waarschijnlijk is het in de woonkamer te heet voor de dieren, dus zet ze in een kamer waar het wat koeler is of in de schuur. U kunt uw vogel helpen door een doek over de kooi te leggen. Doe dit alleen als u merkt dat deze last heeft van het vuurwerk.

Reptielen en vissen

Wist u dat reptielen en vissen ook last kunnen hebben van vuurwerk? De harde knallen kunnen er zelfs voor zorgen dat ze ziek worden! Laat bij de reptielen het licht in de bak aan en sluit de ramen. Hierdoor voelen ze de trillingen niet. Het aquarium kunt u afdekken met een doek, zo voorkomt u stress.

[page-break]

Kalmeringsmiddelen

Als u alles geprobeerd heeft en u huisdier écht heel veel last heeft van het vuurwerk, dan kunt u eens kijken naar kalmeringsmiddelen. Laat u altijd goed voorlichting, want er zijn ook slechte middelen op de markt. Vraag eerst advies aan uw dierenarts.

Huisdier voorbereiden op vuurwerk

Leer uw huisdier om te wennen aan vuurwerkgeluiden door deze regelmatig te laten horen via een filmpje of CD. Begin hier al vroeg in het jaar mee, dat vergroot de kans dat uw huisdier er met Oud en Nieuw helemaal aan gewend is.

Een heel gelukkig nieuwjaar voor u en uw huisdier!