Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Hoe maak je thuis ijskoffie?

De ijskoffie is een populair drankje geworden op een warme zomerdag! IJskoffie is koude koffie gemengd met ijs en vaak op smaak gebracht met verschillende soorten siropen en smaakmakers zoals vanille, chocolade of karamel. Het is gemakkelijk om zelf ijskoffie te maken. In dit artikel vertellen we je hoe je deze zomer thuis koude drankjes kunt maken met een gewone capsule machine!

Iced americano

Ijskoffie hoeft niet altijd een zoet drankje te betekenen. Een iced americano is een goed alternatief voor wie zijn koffie liever zonder melk drinkt. Je kunt voor een Iced Americano elke soort koffie gebruiken (donker, medium of licht/blond). Neem degene die je het lekkerst vindt. Er zijn twee manieren om dit met een gewone capsule machine te doen. Tegenwoordig zijn er speciale Dolce Gusto cups die met een druk op de knop een iced americano kunnen maken.

Ijs koffie

Maar je kunt het ook met een hete espresso doen. Om een echte Iced Americano te maken, maak je de drank door espresso bij koud water te voegen en dan ijs. Door espresso na het water toe te voegen, krijg je meer crema van de espresso. Vers gezette espresso is natuurlijk het lekkerst. Hete espresso wordt onmiddellijk gekoeld door er koud water bij te doen. Maar hoeveel koud water moet je toevoegen? Ook dit hangt af van je persoonlijke voorkeur. Er is geen standaard voor hoeveel koud water je in een Iced Americano moet gebruiken, dus gebruik zo veel of weinig als je wilt, afhankelijk van hoe sterk je de espresso smaak wilt hebben. Iced Americano wordt meestal gemaakt met donker gebrande koffie. 

Iced Latte

Je maakt een Iced Latte met koffie, melk, ijs en eventuele smaakstoffen. Probeer ons makkelijke recept voor een iced latte, een smakelijk en verfrissend koffiedrankje! Hieronder staat een recept voor één glas:

  • Een dubbele espresso
  • 2 dl melk (of veganistisch equivalent)
  • Eventuele siroop of andere zoetstof (ongeveer 2 eetlepels of naar wens)
  • IJsblokjes

Als je thuis een melkopschuimer hebt, kun je het koud opschuimen voor een romiger resultaat. Een tip om thuis een Starbucks gevoel te krijgen is om bijvoorbeeld een karamelsaus te kopen. Er zijn ook koffiesiropen met karamelsmaak.  Een echt goede smaakcombinatie voor karamel is zeezout. Door een kleine hoeveelheid zout toe te voegen, kun je je eigen iced latte met “salted caramel” maken! 

Gebruik kruiden zoals kaneel om je iced latte op smaak te brengen en een natuurlijke zoetheid toe te voegen.