Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Hout, composiet of kunststof?

Bij het aanleggen van een terras van vlonderplanken zijn er verschillende materialen, maar de meest gebruikte vlonderplanken zijn van hout, composiet of kunststof. Aan u de keuze hout of composiet of toch maar kunststof?

Houten vlonderplanken

Hout heeft een prachtige, natuurlijke uitstraling en past dus in vrijwel elke tuin. Het moet regelmatig schoongemaakt worden en minimaal eens per twee jaar worden gebeitst om te zorgen dat het weerbestendig is.

Hardhout is letterlijk een harde houtsoort en heeft een gemiddelde levensduur van 25 jaar. Het is goed bestand tegen schimmels en dat maakt het erg duurzaam. Hardhout kan op verschillende manieren worden toegepast, bijvoorbeeld als schutting. De lange levensduur maakt hout ook heel geschikt voor een vlonder in de tuin of aan het water.  Naaldhout is over het algemeen minder duurzaam dan hardhout omdat het sneller groeit. Onbehandeld naaldhout wordt met name binnenshuis toegepast, bijvoorbeeld als bouwhout, voor constructies of als hout voor meubelen. Naaldhout wordt ook vaak verduurzaamd zoals geïmpregneerd hout. Het verduurzamen verbetert de levensduur van het hout aanzienlijk, waardoor het ook voor toepassingen buitenshuis interessant wordt.

Houten vlonder

Kunststof vlonderplanken

Kunststof vlonderplanken bestaan uit kunststof vezels. De planken zijn bijzonder sterk en omdat het een kunstmatig materiaal is, schimmelt het niet snel. Er is vrijwel geen onderhoud nodig, behalve af en toe een schoonmaakbeurt. Kunststof mist de warmte en natuurlijke uitstraling van hout.

Composiet vlonderplanken

Composiet vlonderplanken bestaan voor 50% uit houtvezels en voor 50% uit kunststof vezels. In het geval van vlonderplanken biedt dat de mogelijkheid om de voordelen van hout en kunststof te combineren. Composiet vlonderplanken hebben dezelfde uitstraling als houten vlonderplanken. De planken hebben vrijwel geen onderhoud nodig.

Bol AlgemeenBol Algemeen