Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

How to: watertoevoer in je tuin reguleren

Regent het lange tijd niet dan is het belangrijk om zelf voor een goede watertoevoer in je tuin te zorgen. Er zijn de laatste jaren steeds vaker aanhoudende perioden van droogte. Daarom is het geen overbodige luxe om maatregelen te treffen. Als je voor een goede watertoevoer in je tuin zorgt dan heb je de mogelijkheid je planten, bloemen en gazon te besproeien. Op deze manier voorzie je in voldoende water om je tuin in optimale staat te houden. Hier heb je een waterpomp voor nodig en daar zijn verschillende uitvoeringen van beschikbaar.

Hydrofoorpomp

Een van de waterpompen die geschikt is voor waterregulatie in je tuin is de hydrofoorpomp. Er zijn meerdere soorten bronnen om water uit te putten, zoals een sloot of vijver bij de woning. Een hydrofoorpomp installeren biedt dan ook uitkomst om voor een reguliere watertoevoer te zorgen op momenten dat het nodig is. Dit type waterpomp plaats je op het droge en via een aanzuigslang put je water uit de externe bron. De waterdiepte mag voor het gebruik van deze waterpomp 0 tot 9 meter bedragen.  De hydrofoorpomp is een veel gebruikte pomp om als beregeningsysteem te dienen.

Regentonpomp

Een regentonpomp is eveneens een waterpomp die geschikt is om de watertoevoer in je tuin te reguleren. Dit type pomp voorziet je bloemen, planten en gazon van regenwater dat je opvangt in een regenton. De regentonpomp is in combinatie met een sproeier te gebruiken om voor een gelijkmatige verdeling van het water te zorgen. De pomp plaats je in het water van de regenton. Een andere variant voor het realiseren van een beregeningsysteem is een beregeningspomp. Het verschil met een regentonpomp is dat je deze waterpomp niet in de regenton plaatst, maar op het droge net zoals je bij het gebruik van een hydrofoorpomp doet. De verschillende soorten waterpompen zijn allemaal geschikt om de watertoevoer naar je tuin te reguleren.

Waterpomp en afstand tot de bron

Bij waterpompen die op het droge staan geldt uiteraard dat het belangrijk is om de pomp nabij de bron te plaatsen. Er zijn echter situaties, waarin de aanzuigslag langer moet zijn om de afstand naar de tuin te overbruggen. In dat geval bestaat de mogelijkheid om de aanzuigslang van de beregeningspomp te verlengen. Dat is tot enkele meters verlenging een optie, waarbij het wel van belang is om dezelfde diameter van de originele slang aan te houden.