Vind jouw tuincentrum

Kamerbomen kopen en verzorgen

In januari was de kamerboom woonplant van de maand; in dat artikel hebben we verteld wat kamerbomen precies zijn, maar hoe verzorgt u ze eigenlijk? En waar moet u op letten bij de aankoop? Hieronder zetten we een aantal belangrijke tips op een rijtje, zodat u zeker kan zijn van een goede aankoop:

  • Hoe is de plant geworteld: bij planten met stammen is het belangrijk op te letten dat de stammen goed geworteld zijn in de pot. In principe moeten de wortels tot helemaal onder in de potten zijn doorgegroeid, dan weet u dat u gezonde kamerbomen in handen hebt. De kans dat de planten het succesvol doen in uw huiskamer is dan een stuk groter.

  • De juiste potmaat: bij kamerbomen is het belangrijk om te letten op de potmaat in relatie tot het aantal koppen per stam of stammen per pot. Ook de vorm van de stam, de hoogte en leeftijd van de plant spelen een rol in het bepalen van de potmaat. De regel is dat de kamerbomen in een pot moeten waarin ze groeiruimte hebben. Alleen de Beaucarnea is hierop een uitzondering; deze doet het ook goed in een pot die maar een klein beetje groter is dan de plant.
  • Kijk naar de bladeren: let op of er geen verdroogde bladpunten in de kamerbomen voorkomen die groter zijn dan 5 millimeter. Verdroogde bladpunten zijn bruin van kleur en dus makkelijk te herkennen.
  • Gezondheid: de kamerbomen dienen vrij te zijn van ziektes en plagen. Let vooral op wol-, dop- en schildluis en bananenboorders of –mot.
  • Bescherming: de kop van de stam moet afgesloten zijn met was of iets vergelijkbaars. Dit zorgt er voor dat kamerbomen niet gaan rotten door vocht of inwateren.

Verzorgingstips

  • Zonlicht: let er op dat u kamerbomen nooit in direct zonlicht plaatst, omdat de bladeren dan verbranden.
  • Temperatuur: de meeste kamerbomen zijn gevoelig voor kou. Het is daarom belangrijk dat de temperatuur op hun standplaats niet onder de 12 – 15 graden komt.

Onderhoud

Het onderhoud van kamerbomen is gemakkelijk aangezien deze planten niet veeleisend zijn. Hier zijn nog enkele tips om het onderhoud nog makkelijker te maken:

  • Water: de stam van kamerbomen slaat water op, daarom hebben ze niet heel veel water nodig. Over het algemeen kunt u het beste regelmatig een beetje water op kamertemperatuur geven. Voorkom een voetbad, want te veel vocht kan leiden tot het rotten van de stam. Let ook op de dikte van de stam: hoe groter en dikker de stam, hoe makkelijker de plant is in het onderhoud (een grotere en dikkere stam kan immers meer water opslaan).
  • Kijk de bladeren na: Lelijke of gele bladeren laat u het best verdrogen voor u ze weghaalt. Kamerbomen kunnen gesnoeid worden als ze te groot worden en eens per maand wat plantenvoeding houdt ze sterk en gezond.

Nu u weet hoe u kamerbomen moet verzorgen kunt u een goed geïnformeerde aankoop doen. Op deze website kunt u gemakkelijk planten vergelijken. Neem daarom eens een kijkje in ons overzicht kamerbomen.

Om kamerbomen op een unieke manier in u interieur te verwerken doet u inspiratie op in ons artikel over de hangende binnentuin.