Vind jouw tuincentrum

Tuinieren in de winter: 10 tips

Het zal u zeker niet ontgaan zijn; het is weer winter! Betekent dit voor u een hoop gezelligheid of zit u koukleumend te wachten op de eerste zonnestralen die de lente aankondigen? Wat betreft tuinieren heeft u het in ieder geval wat makkelijker dan in andere seizoenen, maar er is genoeg te doen! Wij geven u graag enkele tips.

1. Snoei u bomen

Veel mensen weten niet dat de winter de beste tijd is om heesters, struiken en bomen te snoeien. In de winter kunt u makkelijk bij de takken en goed zien in welke vorm u de boom snoeit. Maar de belangrijkste reden dat u uw bomen in de winter snoeit, is omdat ze een winterrust houden. Dit betekent dat de sapstroom even stop wordt gezet, waardoor de bomen niet zullen gaan bloeden uit hun snoeiwonden.

2. Let op uw vijver

Wanneer u een vijver heeft, is het erg belangrijk dat u deze niet dicht laat vriezen. Hierdoor kan namelijk de co2 niet meer ontsnappen en daardoor verzuurt het vijverwater. Maak met strenge vorst een opening in het ijs door er een pot met heet water op te zetten. Ga niet lopen hakken.

3. Houd uw struiken en bomen sneeuwvrij

Anders zullen de takken afbreken en dit is zonde!

[page-break]

4. Help de vogels de winter door!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Strooi voer op uw voedertafel en op beschutte plekjes in de tuin en hang ook vetbollen. Lees hier meer over veelvoorkomende fouten tijdens het voeren van natuurvogels.

5. Tel mee tijdens Het Grote Vogelweekend

Zo leren we meer over de vogelsoorten die in onze tuinen voorkomen!

6. Hang nestkastjes op

Zo kunnen vogels die in de winter niet naar het buitenland vertrekken tijdens koude nachten toch warm overnachten.

[page-break]

7. Pas op vlinders, egels en andere diertjes in uw tuin

Ga niet als een gek de tuin lopen opruimen. Dan loopt u namelijk de kans om allerlei rupsen en poppen op te ruimen of om dieren als egels te storen in hun winterslaap. Let op grote hopen bladeren en beschutte plekjes.

8. Plant bloembollen

Als de vorst nog niet is ingetreden is dit uw allerlaatste kans om in het voorjaar te kunnen genieten van een prachtige bloemenzee!

[page-break]

9. Leg een groendak aan

Een groendak is een kleine plantentuin die je op een plat dak aanlegt of laat aanleggen. Vaak bestaat de begroeiing uit mossen en sedumsoorten of kruiden en gras (extensieve daktuin) die mooi groen worden en je dak isoleren. Een origineel idee! Dieren zullen hier ook erg blij mee zijn.

10. Bereid uw tuin voor op de lente

Als in februari de sneeuw verdwenen is, is het tijd om voor te gaan bereiden voor de lente. Strooi compost op de bloembedden en het gazon.