Vind jouw tuincentrum

Tuinplant van de maand augustus: Hebe

De Hebe is tuinplant van de maand augustus, omdat het de ideale plant is om uw tuin in de nazomer mee op te fleuren. De plant heeft namelijk prachtige witte, paarse, roze of lila bloemen. De bladeren zijn ook vrij bijzonder, omdat deze in kleur variëren van lichtgroen tot dronkergroen en soms zelfs heel lichtgrijs. Sommige exemplaren hebben in de winter en lente paars-rood blad, ook een mooi gezicht!

Hoe ziet de Hebe eruit?

De Hebe heeft een kronkelige opbouw en ziet er hierdoor natuurlijk en ‘los’ uit. Vlinders en bijen vinden de trossen bloemen heerlijk en komen hier dus ook volop op af. De Hebe wordt veel geplant in perken en borders, rotstuinen en zelfs als vijverplant. Ook als kuipplant is de Hebe geschikt. De plant blijft het hele jaar door groen.

[page-break]

Soorten

Het Hebe-assortiment is in te delen in twee groepen:

  • Winterharde soorten met decoratief blad, zoals H. ‘Emerald Gem’ syn. Green Globe’, H. ochracea ‘James Sterling’, H. ‘Autumn Glory’, H. pimeloides, H. buxifolia en H. pinguifolia.
  • H. andersonii, ook bekend als struikveronica. Deze bloeit in de nazomer en in de herfst. De plant is populair rondom Allerheiligen en Allerzielen.

Verzorging van de Hebe

Zet de Hebe lekker in de zon; volle zon of halfschaduw maakt eigenlijk niet uit. De grond mag luchtig en het liefst humusrijk zijn. De kluit mag tussen de gietbeurten door iets indrogen. Zorg er dus altijd voor dat het water weg kan lopen. Geef tijdens de bloei elke twee weken wat plantenvoeding en knip uitgebloeide bloemen altijd weg, zodat alle energie naar de verse bloemen gaat. Pak de Hebe in met vorst, zeker als u hem in een pot neerzet. Snoei na de winter helemaal terug, zodat de Hebe weer mooi en krachtig terugkomt.

[page-break]

Weetjes over de Hebe

  • In 1835 kwam de Hebe vanuit Nieuw-Zeeland naar Europa. Doordat de plant gekruist is, zijn de cultivars goed bestand tegen de winter.
  • Hebe is in de Griekse mythologie de dochter van Zeus en Hera. Ze is de godin van de jeugd en werd als bruid aan Heracles gegeven.
  • Hebe kan goed tegen zilte lucht en is dus de ideale plant voor tuinen en balkons aan de kust.

Koop de Hebe nú bij een tuincentrum bij u in de buurt!