Vind jouw tuincentrum

Tuintips oktober

Wat is er allemaal te doen in de tuin in oktober? Het gazon mag nog steeds gemaaid worden, de vijver moet herfstklaar worden gemaakt en u kunt de laatste hand leggen aan de herfstborder.

Beplanting in oktober

Nog even snel wat planten verplaatsen of een complete make-over van de border; het kan in oktober. De bladeren zijn nog niet afgestorven, waardoor u nog goed kunt zien waar alle plantjes staan en hoeveel plek er nog over is. Daarnaast is de grond nog niet bevroren. Wilt u nog wat meer kleur in de tuin? Bekijk dan onze top 5 herfstbloeiers! Oktober is ook bloembollenmaand; de voorjaarsbollen mogen de grond in. Plant bloembollen met een verschillende bloeitijd, dan heeft u vanaf januari iedere maand een kleurrijke tuin. Plant bijvoorbeeld:

  • Sneeuwklokjes die in januari bloeien
  • Krokussen en irissen die in februari bloeien
  • Narcissen en blauwe druifjes die in maart bloeien
  • Tulpen die in april en mei bloeien

Blijf uw planten genoeg watergeven, vooral als het droog weer is. De kuipplanten mogen naar binnen zodra de nachtvorst intreedt.

Gras maaien in oktober

In oktober is de bodemtemperatuur hoger dan in het voorjaar en u kunt dus nog prima het gras maaien. Bij lang gras heeft u namelijk eerder last van mos. Het gras dat u heeft weggemaaid mag meteen worden weggegooid, omdat gras in het najaar niet goed afbreekt. Door het gras te laten liggen kan een laag ontstaan waar vocht en water niet doorheen kan dringen.

[page-break]

Rozen en bomen snoeien

In oktober is het tijd om de stamrozen en notenbomen te snoeien. De stamroos mag beschermd worden tegen de najaarsstormen, waarbij de takken gemakkelijk af kunnen breken. Knip uitgebloeide bloemen weg en kort uw stamrozen tot de helft in. Snoei uw notenbomen in de nazomer, omdat de snoeiwonden dan sneller genezen. Heeft u een beukenhaag staan? Knip in oktober de uitstekende takken weg.

De vijver in oktober

In de herfst kan afgevallen blad in uw vijver terechtkomen. Dit gaat rotten, waardoor uiteindelijk alggroei ontstaat. Om dit te voorkomen, spant u een net over de vijver heen. Blijf uw vissen voeren totdat het watertemperatuur onder de acht graden zakt.