Vind jouw tuincentrum

Voorjaar in de vijver

De grote schoonmaak

Is het water van uw vijver niet zo fris meer? Het zou kunnen dat dit komt doordat er erg veel vuil en bladeren op de bodem van uw vijver liggen. Deze kunt u gemakkelijk verwijderen, maar pas op voor kikkers en eventuele andere dieren in uw vijver! 

Vijverpomp controleren en filters vervangen

Hierna moet u er natuurlijk voor zorgen dat het water in de uw vijver helder en schoon blijft. Zo blijven de vissen in uw vijver gezond. U kunt in maart alvast de vijverpomp controleren, dit is een belangrijke factor in het schoonhouden van uw vijver. Werkt de vijverpomp nog naar behoren? Of is deze misschien aan vervanging toe? Ook de waterfilters in uw vijver spelen een grote rol bij het schoonhouden van het water. U kunt het beste net voor het voorjaar bekijken of de filters al aan vervanging toe zijn. 

Netten boven uw vijver weghalen

Heeft u in het najaar netten boven uw vijver gespannen die voorkomen dat er vuil en bladeren in de vijver komt? Deze netten kunt u in maart weer weghalen. De bladeren zijn ondertussen allemaal gevallen en kunnen dus niet meer in uw vijver komen. 

[page-break]

Waterplanten

Doordat de zuurstof in de vijver misschien wat minder was afgelopen winter, kunnen sommige delen van uw waterplanten af gestorven zijn. Het is wel van belang dat u deze afgestorven delen van de planten verwijderd. Zo krijgt de rest van de plant weer de mogelijkheid om genoeg energie op te nemen. Ook is het verwijderen van dode delen van de waterplanten goed tegen de verzuring. Zorg er dus voor dat alle planten die in uw vijver staan geheel levend zijn, zonder enige dode delen.

Waterhardheid

Als laatste kunt u het beste nog even de waterhardheid checken. De cijfers die hieruit komen moeten als volgt zijn: 

  • PH waarde tussen 7 en 8
  • KH waarde tussen 5 en 8
  • GH waarde tussen 8 en 12