Vind jouw tuincentrum

Wat te doen in de tuin in juni?

De maand juni geeft ons (hopelijk) veel zonneschijn en een strak blauwe lucht! Vogels en insecten scharrelen om uw heen en uw geniet lekker in uw tuin van alle geluiden en geuren. Maar er valt ook weer wat werk te doen in de tuin. Als u wilt blijven genieten tenminste…

Plantjes in juni

Het is tijd om de border te vullen! Doe dit met één- en tweejarigen óf met prachtige lentebloemen. Op pot gekweekte canna’s en lelies mogen nu de grond in. Bent u in het najaar vergeten om rozen en heesters te planten? Dit kan alsnog. Rozen zullen zelfs deze zomer nog volop bloeien! Een regenachtige dag in juni is ideaal om de kamerplanten even buiten te zetten. Hier frissen de planten lekker van op en u spoelt ze ook even schoon. Bij droog weer moet u de planten flink besproeien met water. Doe dit één keer per week een paar uur achter elkaar. Dit werkt beter dan iedere dag een kwartier. Ook uw kamerplanten hebben met warm weer meer water nodig. Vergeet ze niet!

[page-break]

Gazononderhoud

Maai het gazon 1 á 2 keer per week. Dit hangt een beetje af van hoe snel het groeit en hoe lang u het zelf wilt hebben. Als het erg droog is, kunt u het gras beter iets langer laten. Verwijder rotte en gele plekken uit het gazon als u dit nog niet had gedaan. Zaai deze plekken opnieuw in of leg een op maat gesneden graszode. Dat gaat veel sneller. Maak de grasmaaier na gebruik schoon en controleer goed of er geen gras is achtergebleven. Dat bespaart u de ellende van het aanschaffen van een nieuwe.

Snoeien!

In juni is het tijd om de Buxus te snoeien. Doe dit op een bewolkte dag om uitdroging en verbranding van de bladeren te voorkomen. Als de Buxus in een pot staat, is het zeker aan te raden om deze de dagen na een snoeibeurt in de schaduw te zetten. Snoei heesters en hagen voor de 21e terug, want dan krijgen ze een groeispurt. Geef deze planten tijdens warme dagen ook zeker genoeg water. Het onkruid mag uiteraard uit de grond worden getrokken. Pas wel op dat u ze niet verwart met jonge plantjes!

[page-break]

De vijver in juni

Gevaren liggen weer volop op de loer voor uw vissen, vooral voor jongere visjes. Dun daarom de beplanting niet te veel uit. Zo biedt u ze nog een schuilplaats. Mooie vijverplanten om deze maand te planten zijn de gele lis, kattenstaart, biezen, varens, hosta’s en de lisdodde. Dit zijn allemaal oeverplanten. Tijdens de warme maanden verdampt het vijverwater wat sneller. Vul de vijver daarom regelmatig bij. Doe dit wel in etappes, anders koels het vijverwater in één keer te snel af en dit is niet goed voor uw vissen.