Vind jouw tuincentrum

Wat te doen in de tuin in mei?

In mei is in de natuur duidelijk merkbaar dat de zomer in aantocht is. De vogels zijn druk in de weer en voorjaarsbloeiers stralen u vanuit borders in vrolijke kleuren tegemoet. Wat valt er deze maand allemaal te doen in de tuin?

De planten in mei

Alle zaden van eenjarigen en tweejarigen of vaste planten kunnen deze maand gelijk in de volle grond geplant worden. Leuke soorten om te planten zijn: vlijtige liesjes, leeuwenbekjes, papaver, madelieven en duizendschoon. Na 15 mei zijn de ijsheiligen voorbij, oftewel: er is nauwelijks meer kans op nachtvorst. Voorgezaaide eenjarigen mogen de grond in! Vetplanten komen nu in hun rustperiode. Geef ze weinig water en houdt de grond droog en los.

Snoeien

Pas op! Kijk voor u gaat snoeien de struiken na. Wellicht zitten er vogelnestjes in. All clear? In de maand mei snoeit u groenblijvende hagen, zoals buxus, hulst, liguster en coniferen. Als u deze nu snoeit zullen de jonge scheuten zich beter ontwikkelen. Snoei op een bewolkte dag, want dan kunnen snoeiwonden beter genezen.

Het gazon

Blijft er op sommige plaatsen in uw gazon een laagje water staan? Steek dan een mestvork in de aarde en beweeg deze zacht heen en weer. Dan zakt het water dieper de grond in. Wanneer er regen is voorspeld, kunt u wat kunstmest op het gras strooien. Herhaal dit binnen een maand en het gazon blijf in top conditie! U mag het gazon weer regelmatig maaien: 1 á 2 keer per week.

[page-break]

De vijver in mei

De vissen moeten weer volop worden bijgevoerd. Voer nooit te veel in één keer, maar juist meerdere kleine porties. Anders blijft het voer liggen. Heeft u nog weinig planten langs de vijver staan? U kunt deze maand kattenstaart of lisdodde aanplanten. Deze planten dragen bij aan een mooie uitstraling van uw vijver. De groei van planten in de vijver zet deze maand flink door. Controleer regelmatig of het filter nog voldoende water geeft en spoel de filtermaterialen zo nu en dan om.

[page-break]

Overige tuintips voor in mei

  • Mei is dé maand om uw tuin op te knappen, omdat de temperaturen vaak aangenaam zijn. Knap uw tuinmeubels, berging, tuinhek of schutting bijvoorbeeld op.
  • Plaats een regenton onder de goot of regenafvoer, zodat u het regenwater kunt opvangen. Dit is gratis water voor uw beplanting.
  • Knap uw terras op: de zomer komt eraan!