Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Welk tuingereedschap is onmisbaar bij het onderhouden van een tuin?

Het onderhouden van een tuin kost veel tijd en moeite. Met het gebruik van de juiste soorten gereedschap kun je veel tijd besparen. Maar welke soorten gereedschap zijn het belangrijkst? In dit artikel gaan we uit van een gevarieerde tuin. Denk hierbij aan planten, tegels om op te lopen en iets van gras of een boom. 

De juiste schaar voor de klus

Om de groei van planten onder controle te houden, moeten sommige planten worden gesnoeid. Hierbij is het slim om de juiste schaar te gebruiken. Bij het snoeien van bijvoorbeeld een heg ben je heel lang bezig als je een snoeischaar of grasschaar gebruikt. Gebruik voor een heg dus een automatische of handmatige heggenschaar. De snoeischaar gebruik je juist om kleine takjes bij planten af te snoeien. De grasschaar is goed om de randjes van je gazon er weer strak uit te laten zien. Om het gras zelf kort te maken kun je een elektrische- of handmatige grasmaaier gebruiken. Hiermee ziet in mum van het tijd het gras er weer keurig uit.

Het onderhouden van tegels

Het nadeel van tegels is het onkruid dat tussen de tegels kan groeien. Niet alleen onkruid, maar ook mos zorgt ervoor dat je tegels er niet meer glimmend uitzien. Er zijn verschillende manieren om je tegels schoon te houden. Denk hierbij aan een onkruidborstel waarmee je het grootste gedeelte van het onkruid kunt verwijderen. Ben je liever van een snelle oplossing? Dan kan het prettig zijn om een hogedrukreiniger aan te schaffen. Hiermee spuit je het onkruid weg met water onder hoge druk. Let hiermee wel op dat je niet al het zand tussen de tegels weg haalt, anders kunnen de tegels gaan schuiven.

Het verzamelen van blaadjes

Natuurlijk is een tuin open, waardoor je altijd last hebt van blaadjes. Je kunt de blaadjes wegvegen, verzamelen met een hark of een bladblazer gebruiken om de blaadjes bij elkaar te krijgen. Welk tuingereedschap je hiervoor gebruikt maakt in principe niet uit. Met een bladblazer kun je het grootste gedeelte van de blaadjes in een keer verzamelen, alleen is dit minder nauwkeurig. Met de hark kun je tussen de planten de blaadjes verzamelen, hierdoor beschadig je de planten niet. Elke klus heeft dus zijn eigen gereedschap nodig. Of je nu alleen een balkon hebt met planten of een grote tuin, elke tuin heeft voor onderhoud gereedschap nodig.