Vind jouw tuincentrum

Zo redt u de insecten!

Deze week kwam een schokkend rapport over de wereldwijde insectenpopulatie naar buiten. Als de insectensterfte zo doorgaat is over 10 jaar een kwart van alle insecten verdwenen en over 100 jaar zijn er misschien wel helemaal geen insecten meer! Dit is slecht nieuws voor de insecten én voor ons. Insecten zijn namelijk hartstikke nuttig. Helpt u ze een handje?

Hier zijn insecten goed voor

Insecten zijn een belangrijke schakel in ons ecosysteem. Als deze schakel wegvalt, heeft dit gevolgen voor het hele ecosysteem. We zien nu bijvoorbeeld ook al dat er minder vogels zijn in Nederland. Logisch, want vogels eten insecten. Maar insecten doen nog meer nuttig werk. Bijen zorgen bijvoorbeeld voor bestuiving van planten en bloemen en natuurlijk maken ze ook honing. Ook vlinders zorgen voor bestuiving.

Waarom sterven insecten uit?

Er zijn een paar oorzaken die samen zorgen voor de massale insectensterfte:

  • De landbouwsecter. Veel natuur heeft plaats moeten maken voor landbouwgrond.
  • Te weinig diversiteit in gewassen. Hierdoor zijn gewassen niet meer aantrekkelijk voor insecten.
  • Pesticiden.
  • Verstedelijking. Dit is ook ten koste gegaan van de natuur.

We doen er zelf dus eigenlijk alles aan om insecten uit te roeien…

Hoe trekt u meer insecten naar uw tuin?

Maar wat kunt ú doen om het probleem op te lossen. Dit is eigenlijk heel simpel: een insectenvriendelijke tuin maken! Het is ten eerste belangrijk om überhaupt planten in de tuin te hebben en dan natuurlijk het liefst vlinderstruiken of andere planten die insecten aantrekken. Zorg ervoor dat de beplanting zo divers mogelijk, want dan trekt u verschillende soorten insecten naar uw tuin. Tropische planten zijn echter geen goed idee, want de meeste Nederlandse insecten vinden deze planten niet lekker. De grootste insectentrekker is een vijver met veel waterplanten! Tegenwoordig is de aanleg van een vijver veel gemakkelijker geworden, omdat er ook voorgevormde vijvers bestaan. Geen ruimte voor een vijver? Vang uw regenwater dan op. Strakke tuinen zijn meestal geen insectentrekkers. De beestjes houden wel van een rommeltje! Veel andere dieren trouwens ook, egels kunnen zich bijvoorbeeld ook veel beter verstoppen in een rommelige tuin.

Succes met het insectenvriendelijk maken van uw tuin!