Zwanenburg Kies andere plaats
Nieuwsbrief

Iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie, tuintips & exclusieve kortigen in tuincentra en voor webshops? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief!

Woonplant van de maand juni: Phalaenopsis

1 June 2011
Woonplant van de maand juni: Phalaenopsis

Phalaenopsis is stijlvolle vriend én ideaal cadeau  

Hij oogt als een schitterende vliegende vlinder. En dat verklaart meteen z’n naam die, vanuit het Grieks vertaald, ‘nachtvlinder gelijkend’ betekent. De Phalaenopsis is met z’n prachtig gekleurde vlindervormige bloemen een van de meest geliefde planten om cadeau te geven. Niet vreemd: deze orchidee wordt ervaren als een zeer persoonlijk geschenk, dat staat voor vriendschap en verbondenheid. Terecht dus dat de Phalaenopsis de Woonplant van de maand juni is.

Eigenlijk is de Phalaenopsis je ideale cadeau: een prachtig bloeiende potplant, makkelijk te verzorgen en meerdere malen tot bloei te brengen. Het aantal varianten qua bloemvorm en kleur is inmiddels talloos. Je vindt dus moeiteloos een exemplaar dat past bij jouw persoonlijke smaak en stijl, of die van de persoon aan wie je ‘m wilt schenken.

Stijlvolle huisgenoot
Deze ‘nachtvlinder’ werd pakweg 400 jaar geleden via ontdekkingsreizen vanuit tropische regenwouden van Azië meegebracht naar West-Europa. Sindsdien staat hij symbool voor vrouwelijkheid, samenwerking, affectie, verbondenheid, elegantie en eigenwaarde. Wanneer je dus een verbond sluit met je Phalaenopsis, krijg je er niet alleen een goede vriend bij, maar ook een stijlvolle huisgenoot. Samen zorgen jullie voor gratie in de woonkamer.

Vrolijkheid
Besluit je een Phalaenopsis niet zelf te houden, maar cadeau te geven, dan is dat een prima plan. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat wanneer de ontvanger naar jouw Phalaenopsis kijkt, hij of zij denkt aan jou. Dit is veel sterker dan wanneer je bijvoorbeeld een boek had geschonken. En dat gevoel wordt nog sterker wanneer je een bloeiende plant geeft. Daarmee geef je namelijk ook een stukje vrolijkheid weg, blijkt uit dat onderzoek.

Samen genieten
Je vriendschappelijke alliantie met je Phalaenopsis kan jarenlang duren. Weinig water, af en toe wat speciale orchideeënvoeding en een mooie lichte plaats (maar niet in de volle zon) is alles dat nodig is om jarenlang samen te kunnen genieten. De bloemstengels kunnen gemiddeld wel twee tot drie maanden bloeien.