Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Problemen bij druiven

Druiventrosjes zien uitgroeien tot clusters van sappige bessen is pas echt tuinplezier! Van oudsher worden er in België heel wat druiven gekweekt in diverse types van serres. Maar ook in de tuin kunnen geselecteerde variëteiten een overvloed aan vruchten geven. De druivelaar dient dan wel geplant te worden op een zonnige en beschutte plaats, zoals een muur gericht op het zuiden.
Door tijdig uw druivelaar te controleren op bladverkleuringen kunnen ziekten vroeg opgespoord worden, zonder dat de vruchttrossen aangetast raken.

Valse meeldauw
De ‘valse meeldauw’ schimmel Plasmopara viticola is de grootste bedreiging van de druivelaar want hij tast vrijwel alle groene plantendelen aan. Aan de bladbovenzijde verschijnt er een gelig, olieachtige vlek. De volgende dag ziet men aan de onderzijde op dezelfde plaats lichtgrijs schimmelweefsel, dat zich snel uitbreidt. Vrij vlug worden deze vlekken helemaal bruin doordat het bladweefsel begint af te sterven. Vooral slecht weer tijdens de bloei vergroot de kans op besmetting van de vruchttrossen. 

Bestrijding van deze schimmel gebeurt met ANTISCHIMMELPAP of DITHANE WG. Het aantal herhalingen hangt af van de ziektedruk en de weersomstandigheden, vooral voor druivelaars in open lucht. De afgevallen bladeren van het vorige jaar verwijderen helpt een vroege aantasting in het nieuwe groeiseizoen te voorkomen !

Lees meer op Groen.net