Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Zo richt je een kleine tuin of balkon leuk in

Niet iedereen beschikt over een royale tuin en ook niet iedereen heeft daar zin in of tijd voor. Als je een balkon hebt of een kleine tuin, kun je daar ook prima wat leuks van maken. Je kunt er net zo genieten van bloeiende bloemen en planten. Het vraagt alleen wat meer creativiteit. Een kleine tuin kun je desondanks heel leuk inrichten, en als je het goed aanpakt blijft er ook nog een plekje voor jou over om buiten te zitten.

Plantenbakken op je balkon

Op een balkon zijn de mogelijkheden natuurlijk beperkt. Je kunt alleen planten hebben die je in bakken zet. Dat kan niet alleen met vaste planten, je kunt er ook tulpenbollen in zetten. Je moet bij het gebruiken van plantenbakken natuurlijk wel rekening houden met de beperkte diepte voor het wortelen van planten. Dat zal de planten beperken in hun groei. Maar zelfs kleine boompjes kun je in een bak zetten. Een ander ding waar je rekening mee moet houden is dat een plant in een bak niet tegen vorst kan. Ook als het om een soort gaat die als winterhard te boek staat. Winterhard geldt alleen voor planten die in de volle grond staan. Zorg er dus voor dat je een bak met een vaste plant in de winter binnen kunt zetten als het gaat vriezen. Een nachtje lichte vorst kunnen ze vaak wel hebben, maar als het langer of strenger vriest moet je echt maatregelen nemen om te voorkomen dat de plant doodgaat. Bloembollen kunnen doorgaans wel gewoon tegen vorst als ze onder de grond zitten.

Maak een plan voor je kleine tuin

Als je een kleine tuin gaat inrichten is het handig om vooraf een plan te maken. Ga niet zomaar naar het tuincentrum, want de kans is groot dat je met veel te veel planten weer thuis komt. Bedenk waar je mooie voorjaarsbollen inde grond kunt stoppen en welke planten je daar neer gaat zetten zodra de bollen zijn uitgebloeid. Zeker bij een klein tuintje is her belangrijk te weten of je planten moet kiezen die in de zon kunnen of planten die liever schaduw hebben. Je kunt je daarover uiteraard laten adviseren bij het doen van je aankopen. In een kleine tuin kun je soms nog wel ruimte vinden voor borders. Als dat niet het geval is, dan kun je bakken neerzetten. Het voordeel daarvan is wel dat je ze gemakkelijk kunt verplaatsen als je de inrichting van je tuin wilt aanpassen.

Het hele jaar door genieten

Ook als je mogelijkheden beperkt zijn qua ruimte kun je het zo plannen dat je vanaf het vroege voorjaar tot diep in de herfst kunt genieten van bloeiende planten. Verzorg je planten goed, des te langer geven ze bloemen. Verwijder uitgebloeide bloemen zodat de plant daar geen energie meer in hoeft te steken. Zorg ervoor dat je bakken regelmatig water geeft, want die vangen doorgaans niet genoeg water op als het regent. Zorg er wel voor dat de grond niet te nat wordt, dan gaan je planten rotten.