Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Hoe geef je die lelijke tuinmuur een make-over?

Je tuin perfect, behalve die ene lelijke muur? Om je tuin helemaal af te maken of je terras een gezelliger sfeertje te geven, moet die muur even aangepakt worden. Er zijn verschillende manieren om een lelijke tuinmuur te camoufleren. Je kan ze schilderen, stucen, met hout afwerken of er een plantenmuur van maken. We geven je alvast enkele tips om van die doorn in het oog een prachtig pareltje te maken.   

Van wie is de muur?

Om te weten wat je precies met die lelijke tuinmuur kan doen, moet je weten van wie ze is.

Staat je lelijke tuinmuur tussen jouw perceel en dat van de buren? Als ze op de grens staat, dan mag je jouw kant van de muur aanpakken zoals je wil. Staat de muur echter volledig op het perceel van je buur, dan moet je aan hem toestemming vragen.

Wat als de muur eigendom van de buren is?

Ook als je geen goede relatie met je buren hebt, zijn er manieren om een lelijke tuinmuur te verbergen. Je kan er bijvoorbeeld een schutting voor plaatsen. Een houten schutting staat mooi in een groene, natuurlijke tuin, een schutting in composiet straalt een moderne look uit. Als de muur eigendom van de buren is, let er dan op dat je de schutting aan jouw kant van de perceelgrens plaatst.

Je mag in dit geval ook niets bevestigen of verankeren aan de muur zonder toestemming. Vlechtschermen zijn dan een goede oplossing, want je hoeft ze niet te bevestigen aan de muur. Het hout voegt een aangename sfeer toe aan je tuin dankzij de natuurlijke, grillige textuur.

Snelle oplossingen

Als je snel van die lelijke tuinmuur vanaf wilt, zijn er enkele snelle oplossingen met een goed resultaat. Zo kan je een tuinposter of een tuindoek op de muur hangen en je meteen op een tropisch eiland wanen (als het weer wat mee wilt, tenminste). Je kan een lelijke tuinmuur ook verbergen met planten. Een creatieve oplossing is om plantenbakken met hoog latwerk, mooie bloempotten, kratten en ladders vol bloemen en planten voor de muur te plaatsen.

Oplossingen die weinig onderhoud vragen

De muur stucen geeft snel resultaat en vraagt weinig tot geen onderhoud. Een professionele stucadoor kan het klusje snel klaren, of je kan zelf de handen uit de mouwen steken. Ook de muur (laten) schilderen in een fris kleurtje of een neutrale tint heeft een instant impact op de sfeer in je tuin.

Als je veel groen wil, maar geen zin hebt in het onderhoud, dan kan je kiezen voor klimplanten. Dan kan je een raster, klimplantrek of ranken aan de muur bevestigen. Sommige klimplanten hebben geen hulp nodig en groeien ook zonder rek. Eén keer per jaar snoeien, liefst in het voorjaar, is voldoende.

Je hoeft dus niet op een lelijke tuinmuur te blijven kijken. Met enkele snelle en duurzame oplossingen kan je van je tuin opnieuw een gezellig plekje maken!