Zwanenburg Kies andere plaats
Nieuwsbrief

Iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie, tuintips & exclusieve kortigen in tuincentra en voor webshops? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief!

Bodemanalyse

10 January 2014
Bodemanalyse

Als je niet door schade en schande een beetje wijs wilt worden en teleurstellingen wilt vermijden, is een grondontleding zeker geen overbodige luxe.

Er zijn hiervoor een aantal mogelijkheden:

  • In de tuincentra zijn er handige tests te koop waarmee je op eenvoudige manier al de zuurtegraad kan bepalen van je grond.
  • Tuincentra die het Dcm-gamma verdelen beschikken ook veelal over een systeem om een grondontleding met de computer uit te voeren. U krijgt daarbij deskundig advies over de diverse gewassen. Op eenvoudige manier heeft u zo een zicht op de voedingstoestand en zuurtegraad van uw bodem.
  • Wie een stap verder wil gaan of voor echte probleemgevallen, doet men best beroep op de Bodemkundige dienst van België: De Bodemkundige Dienst neemt vrij veel bodemstalen van particuliere tuinen. In vele gevallen gaat het om analyses van plaatsen in de tuin waar er problemen zijn zoals rhododenrons welke slecht groeien, coniferen welke afsterven, slechte plekken in het gazon of problemen in de groentetuin.
  • Bij de bodemkundige dienst van België kun je nu ook een tuindoosje bestelling voor een vrij grondige analyse met professioneel bemestingsadvies.

Het beste zou zijn dat er stalen genomen worden bv. bij aanleg van de tuin, of in elk geval vóórdat de problemen de kop opsteken. Er wordt normaal één representatief staal genomen van een deel van de tuin met dezelfde voorgeschiedenis (bv. gazon, siertuin, groentetuin worden apart bemonsterd). Indien het een heterogene bodem betreft zal de staalnemer met de klant bespreken waar en hoeveel stalen er genomen worden. Het standaardonderzoek op de bodem is : grondsoort, pH-KCl, % koolstof (humus) en het gehalte aan voedingselementen: fosfor, kalium, magnesium en calcium. Bijkomend kunnen nog tal van analyses uitgevoerd worden als zware metalen, minerale olie, resten van onkruidbestrijdingsmiddelen.

U krijgt de resultaten van de analyses en een advies specifiek voor de tuin. De prijs voor één standaardanalyse voor de tuin bedraagt: 58.69 € *, alles (staalname, standaardanalyse, advies, BTW 21 % ) inbegrepen. Per bijkomend standaardonderzoek wordt een bedrag gevraagd van 46.34 Euro/staal. Bijkomende elementen worden apart aangerekend. Zo kunnen zware metalen als koper, lood zink en cadmium als bijkomende bepaling op de stalen uitgevoerd worden aan 8.95 €/element/staal(*).

Het beste tijdstip voor staalname van de tuin is de herfst en de winter. De BDB komt stalen nemen na afspraak. Voor de standaardanalyse bedraagt de termijn voor het uitvoeren van de analyse en het formuleren van het advies een 2-tal weken. Indien U zelf uw compost maakt en wil gebruiken als bemesting voor de tuin, kan de Bodemkundige Dienst een analyse uitvoeren naar de bemestingswaarde van de compost, eventueel aangevuld met onderzoek naar zware metalen.


Bron: groen.net