Vind jouw tuincentrum

5 kamerplanten voor in de schaduw

Natuurlijk bereikt het zonlicht niet iedere plaats in uw woonkamer, maar misschien wilt u wel die ene kale, donkere hoek opvullen… Wist u dat er ook kamerplanten zijn die van schaduw houden? Wij hebben een top 5 voor u samengesteld.

Gatenplant

De gatenplant is sterk luchtzuiverend, net als de lepelplant trouwens. U denkt misschien dat dit soort planten juist veel zonlicht nodig hebben, maar ze staan toch in onze top 5! De planten overleven prima in de schaduw. De gatenplant voegt frisgroen toe aan uw tuin en ziet er grappig uit met zijn grote bladeren vol gaten. De gatenplant is wel een beetje giftig, dus zorg dat uw huisdieren er niet bij kunnen komen. Krijgt uw gatenplant bruine bladeren? Dan heeft u waarschijnlijk te veel water gegeven. Eén a twee keer per week wat water is genoeg.

Vrouwentong

Vrouwentong of Sanseveria blijft mooier als de plant niet te dicht bij het raam staat. Van zonlicht kleuren de bladeren namelijk heel licht en dan ziet de plant er wat dof uit. De waterbehoefte wordt lager als u de plant verder van het raam zet en ook de groei vertraagt. Eigenlijk is een afstand van meer dan 4 meter van het raam het best. Een klein beetje plantenvoeding in de lente of zomer kan de groei bevorderen, maar geef maar een kwart van wat er in het zakje zit. Anders wordt de grond te zuur en zullen de wortels beschadigen.

[page-break]

Stokpalm

De stokpalm is een prachtige palm die eigenlijk overal in huis kan staan. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, anders zal de stokpalm er een stuk minder mooi uit gaan zien. Laat geen laagje water op de grond staan, want dan kan wortelrot optreden. De stokpalm is een imposante plant, die een kale hoek mooi zal opvullen.

Lepelplant

Een van de bekende luchtzuiverende planten: de lepelplant! Een geliefde plant, die er origineel uitziet met zijn witte kelkbloemen. De lepelplant wordt ook vaak neergezet op kantoren, omdat de plant goed overleefd in de schaduw en heel veel zuurstof afgeeft. Een gezond binnenklimaat verhoogt de productiviteit. Zorg er dan wel voor dat er duidelijke afspraken zijn over het water geven van de planten. De lepelplant heeft één á twee keer per week water nodig.

Kentia palm

De kentia palm is ook zeker geen onbekende! Deze plant geeft menig woonkamer een tropische uitstraling. Het is dus ook nog eens een schaduwplant, die prachtig een kale hoe kan opvullen. De kentia palm groeit namelijk goed de hoogte in. U merkt vanzelf of de plant genoeg licht krijgt. De groei zal namelijk stagneren bij een tekort aan licht. Het is wel handig om de palm af en toe in direct zonlicht te zetten. Dit bevordert de groei en het kleurbehoud. Geef de kentia palm regelmatig kleine beetjes water. Sproeien is noodzakelijk.

Welke schaduwplant haalt u in huis?