Vind jouw tuincentrum

Zelf gember kweken

Gember is op dit moment razend populair in de keuken. De plant is hartstikke gezond en er wordt vaak thee van gezet. Kweek gember nu zelf in 5 simpele stappen.

Stap 1

Koop een stuk gember in de supermarkt. Let goed op dat er geen beschadigingen op zitten. De gemberwortel moet stevig aanvoelen. Daarnaast is het belangrijk dat er een aantal vingervertakkingen met knopen aan zitten. Daar groeien namelijk de nieuwe scheuten uit. Niet alle gemberwortels zijn eetbaar. Haal er dus echt één uit de supermarkt.

Stap 2

Kies een plek uit voor uw gemberplant. Doordat de gemberplant eigenlijk een tropische plant is, kunt u hem alleen binnenshuis kweken. Zoek een plek waar de plant niet in de volle zon staat. Hij houdt van schaduw. De gemberwortel zal flink gaan groeien. Kies dus een pot uit die minimaal dubbel zo groot is als de wortel. Een lange, platte bak is het handigst, omdat gember horizontaal groeit.

Stap 3

Vul de pot met potgrond. Gember gedijt goed in een rijke bodem, daarom is het belangrijk om de grond te bemesten en dit regelmatig te herhalen.

[page-break]

Stap 4

Laat de gember eerst een nacht weken in water. Plaats hem daarna in het midden van de pot. De knopen moeten naar boven zijn gericht. Bedek de gemberwortel met een dun laagje aarde.

Stap 5

Geef de plant genoeg water. Doe dit iedere dag, totdat de plant blaadjes krijgt. Zorg er wel voor dat de aarde niet té nat wordt. Het duurt vaak even voordat gember gaat groeien. Heb geduld! Vanaf het moment dat er blaadjes verschijnen, is het belangrijk om iets minder water te geven, maar er wel voor te zorgen dat de grond vochtig blijft. Voeg maandelijks wat extra plantenvoeding toe.

Veel plezier!