Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Aan de slag met jouw vijver

Je bent er voor gegaan. Je hebt een prachtige vijver en bent er trots op. Een vijver is een investering voor het leven en kan een dimensie toevoegen aan je buiten belevenis. Maar hoe hou je dit stukje natuur in goede staat en hoe hou je de organismen die erin leven tevreden? Een vijver betekent onderhoud. Maar zoals altijd geldt; waar we onze energie aan geven, dat groeit. In dit artikel lees je wat tips om je vijver lekker levendig te houden. 
 

Bepaal jouw type vijver

Het is belangrijk om je bewust te zijn dat elk type vijver iets anders nodig kan hebben. Dit heeft te maken met de functie die de vijver in jouw leefomgeving vervult. Een vijver kan bijvoorbeeld bedoeld zijn om in te zwemmen, maar ook om bepaalde vissoorten in te houden of waterplanten een groeiomgeving te geven. Naargelang de keuze van de functie van de vijver, zijn er andere aspecten om rekening mee te houden met betrekking tot het onderhoud. Mits je vissen houdt, is het belangrijk geen planten in de vijver te plaatsen omdat de vissen deze zullen opeten. Ook is het belangrijk niet te veel vissen in een vijver bij elkaar te houden. Geef ze fijn de ruimte. Wat voor soort vijver je ook hebt, het is altijd verstandig  goed te kijken naar het reinigingssysteem. 
 

Kies een geschikte pomp

Een waterpomp is in feite het centrale reinigingssysteem van je vijver. Vijverpompen houden de watercirculatie in de vijver op peil en zorgen voor een schone leefomgeving voor de vissen en andere organismen die in het water leven. Bekijk de Vijverpomp Oase hier. Zonder een vijverpomp kunnen schadelijke stoffen zich opstapelen. Je kunt een vijverpomp kopen met verschillende aandrijvingsmechanismen en verschillende filters. Laat je goed informeren in de winkel of online. 
 

Hou het schoon

Zoals al gezegd hierboven: onderhoud is alles. Na de aanleg van de vijver met bijbehorende filter en waterpomp is het ook belangrijk deze filter regelmatig schoon te maken zodat hij optimaal zijn werk kan blijven doen. Ook is het verstandig het water af en toe in zijn geheel te verversen. Zo zorg je voor een optimale levensomstandigheid in de vijver. De kwaliteit van water is de kwaliteit van leven. Geniet van jouw vijver en geef hem de aandacht die hij verdient!