Vind jouw tuincentrum

Afrikaantjes in de zon!

Tagetes, bij ons meestal afrikaantje genoemd, is familie van margrieten, dahlia’s, madeliefjes en talloze andere soorten. Ze behoren tot de meest geliefde eenjarige tuinplanten, vooral nu er veel nieuwe, sterk verbeterde rassen ontstaan zijn. Ze zijn er in hardgeel tot dieporanje en zelfs oranjebruin, één- of meerkleurig, met enkele of gevulde bloemen en bovendien ook nog in verschillende hoogtes.

Als grootbloemige snijbloem, als breed uitgroeiende borderplanten of als fijnbladige struikvormen, afrikaantjes zijn ideaal voor balkon, terras en tuin.

Afhankelijk van de groeivorm kunnen ze voor de beplanting van schalen, balkonbakken, borders en randjes gebruikt worden. Ze kunnen als opvulling dienen voor borders, waarin tijdelijk ‘gaten’ ontstaan zijn, en ze vormen ook nog prima snijbloemen. De kleur van de afrikaantjes is vaak zo sterk dat ze in vergelijking tot andere bloeiende tuinplanten er goed uitspringen.

Afrikaantjes hebben een zonnige standplaats nodig. Ze groeien het beste in voedselrijke, doorlatende grond. Wie afrikaantjes in schalen of balkonbakken huisvest, moet extra aandacht besteden aan regelmatig water geven en rijkelijk mesten. Dan alleen groeien ze goed en bloeien ze rijk.

Naast het feit dat afrikaantjes heel gezellig staan in de tuin, zijn ze ook nuttig voor het verdrijven van aaltjes (nematoden) Dat zijn hele kleine diertjes, die in het weefsel van veel groenten en sierplanten grote schade kunnen aanrichten. Indien men afrikaantjes tussen aardappelen, tomaten, uien of rozen plant of zaait, zijn de genoemde planten vrij van aaltjes.