Vind jouw tuincentrum

Alvast kleur in de tuin met winterheide

De meeste planten zitten nog diep in hun winterslaap. Toch alvast een beetje kleur in de tuin? In januari kunt u winterheide planten! Deze plant heeft heel veel kleine bloemetjes in leuke kleuren, zoals roze of paars. Er bestaan ook witte, rode en goudgele varianten van deze altijd groene heester. De plant wordt maximaal 50 cm hoog en gedijt goed in de volle grond. Het leukste effect bereikt u als u groepjes winterheide bij elkaar zet. Heide doet het ook goed in bakken, (hang)manden en potten. Winterheide bloeit tot april en dan staat zomerheide klaar om het stokje over te nemen.

Herkomst

Winterheide kwam van oorsprong in de koelere delen van West-Europa voor. De plant was vaak voedsel voor vee. Er zijn ongeveer 860 soorten winterheide. Schapen zijn echt dol op heide, doordat ze de scheuten van de plant af eten, blijft het heideveld in topvorm. Wilt u uw heide dus in topconditie houden? Schaf dan een geit aan. Heide staat symbool voor onafhankelijkheid, want de plant kan zichzelf prima redden onder moeilijke omstandigheden. In Keltische culturen staat het voor geluk. De Latijnse naam Erica betekent ‘borstel’. Uitgebloeide heidetakken werden vroeger dan ook bij elkaar gebonden tot een bezem. In de Middeleeuwen had heiden nog veel meer verschillende toepassingen. Het werd namelijk gebruikt als brandstof, vulling voor matrassen of als basis voor kleurstof. Tegenwoordig gebruiken verwerken we heide tot heidehoning.

Verzorging

Winterheide houdt van een vochtige grond en doet het goed in de volle zon, maar ook in halfschaduw. Verwijder de bruine, uitgebloeide bloemetjes steeds even met de hand. U merkt het al: winterheide is een makkelijke plant.