Vind jouw tuincentrum

De eetbare tuin

Het is maart, de lente staat bijna voor de deur en de aarde begint weer wat op te warmen. Hoog tijd om aan de slag te gaan met uw moestuin! In het eerste deel van deze reeks zullen we u vertellen hoe u uw moestuin klaar kunt maken voor het voorjaar en de eerste zaai van het jaar.

Uw eetbare tuin opruimen

Voordat u uw moestuin gaat zaaien is het belangrijk om dode plantenresten, onkruid en stenen uit uw tuin te halen. Gooi deze plantenresten niet weg, maar leg ze op een composthoop. Op deze manier kunnen de plantenresten later als voeding voor uw moestuin gebruikt worden. Als u paden hebt in uw eetbare tuin is het zaak deze ook van onkruid te ontdoen. Zo blijven de planten in uw moestuin beter onkruid vrij.

Kijk de grond van uw tuin na

  • De grond van uw eetbare tuin moet genoeg voedingsstoffen bevatten zodat uw gewassen goed kunnen groeien. Het belangrijk voor een moestuin om regelmatig te bemesten. Het is een beetje afhankelijk van de grond in uw tuin hoe vaak u moet bemesten, maar in de regel kunt u het een aantal keer per jaar doen
  • Spit de aarde in uw moestuin om en zorg dat de bovenlaag (tot maximaal 40cm diep) rul en kruimelig is. Dit zorgt ervoor dat water en lucht goed in de grond kunnen doordringen, wat het bodemleven goed bevorderd..

Soorten mest voor uw moestuin

Er zijn verschillende soorten mest die u kunt gebruiken:

  • Compost of andere organische meststoffen zijn het meest milieuvriendelijk en geven hun voedingsstoffen geleidelijk af. Daarnaast kunnen ze ook de structuur van de grond verbeteren.
  • Kunstmest zorgt voor een snelle afgifte van voedingsstoffen, maar is minder milieuvriendelijk. Gebruik van kunstmest nooit meer dan de hoeveelheid die aangegeven staat, omdat de bodem dan verontreinigd kan raken.

Maak een indeling van uw tuin

Maak een indeling van uw moestuin op deze manier kunt u een goede inschatting maken van de gewassen die passen in uw moestuin. Let er ook op dat sommige planten niet goed naast elkaar kunnen groeien, terwijl ander combinaties juist plagen kunnen voorkomen. Ontdek welke combinaties u beter kunt mijden en welke juist goed zijn voor uw tuin in het schema van blogger Kees de Boon.

  • Deel uw moestuin in minimaal vier vlakken op voor een optimaal resultaat.
  • Zorg voor paden in uw moestuin als u deze nog niet hebt. Dit helpt slakken te voorkomen, maar zorgt er ook voor dat u overal goed bij kunt zonder uw gewassen te vertrappen.
  • Plant uw gewassen per gewasgroep bij elkaar. Combineer dit met wisselteelt en u zorgt er zo voor dat u de grond niet uitput.
  • Vergeet geen composthoop in uw indeling op te nemen.

Planten van uw gewassen                    

Veel planten kunt u in april al beginnen met zaaien, maar u kunt er natuurlijk ook voor kiezen om jonge plantjes te poten.

  • Zaaien: zaden hebben langer de tijd nodig om te groeien. Wanneer u water geeft moet u de eerste tijd voorzichtig zijn dat u de zaden niet wegspoelt.
  • Plantjes: ze hebben niet zo lang nodig om te groeien als zaden, maar ze leveren hetzelfde op.