Vind jouw tuincentrum

De mooiste bloembollen van januari t/m maart

Yes, het is eindelijk weer tijd voor bloembollen! Vanaf januari begint uw tuin weer kleur te krijgen. Iedere maand bloeien er dan weer andere bloembollen. Welke dit zijn, vertellen wij u graag.

Bloembollen in januari

Het sneeuwklokje en de winterakoniet laten als eerst hun kopjes zien. Het zijn ongeduldige plantjes: zelfs als het sneeuwt laten zij zich soms al zien. Het sneeuwklokje mag dan wel helderwit zijn en een hangend kopje hebben, maar het bloemetje weet toch altijd weer op te vrolijken. Sneeuwklokjes gedijen het best in de volle zon of halfschaduw. Er zijn meer dan 75 soorten en cultivars, maar deze zijn nauwelijks uit elkaar te houden. Ze zijn namelijk allemaal wit en bloeien in het voorjaar. De winterakoniet heet eigenlijk Eranthis en dit betekent letterlijk voorjaarsbloem in het oud-Grieks. Uw tuin zal er meteen een stuk vrolijker uitzien door de gele bloemetjes. De winterakoniet komt oorspronkelijk uit een bosrijke omgeving, waardoor deze luchtige, humusrijke grond nodig heeft. De bloemen openen zich als de zon schijnt en sluiten weer als het donker wordt.

Bloembollen in februari

In februari brandt het bollenseizoen pas echt los. Er komen dan meerdere soorten boven de grond:

  • Krokus
  • Lenteklokje
  • Buishyacint
  • Dwergiris
  • Sneeuwroem

Als u al deze plantjes in uw tuin heeft staan, zal er een mooi palet aan kleuren ontstaan. Krokussen zijn er in het geel, wit, paars, gestreept en brons. Met deze enkele bloem kunt u dus al vele kanten opgaan. Ook van de iris zijn er vele soorten. U heeft de keuze uit blauw, paars en geel. Het lenteklokje lijkt eigenlijk heel erg op het sneeuwklokje, maar heeft kleine, geel-groene stippeltjes op de bloemen. De buishyacint is wat minder bekend, terwijl de plant door zijn bijzondere blauw-witte kleur juist een mooie toevoeging is voor uw tuin. Ook sneeuwroem straalt in blauwtinten: het hart is donkerblauw en de rand lichtblauw.

Bloembollen in maart

Uw tuin wordt in maart nog spetterender met de meest felle kleuren. U geniet dan bijvoorbeeld van de anemone, die schattige, knalblauwe of witte bloemetjes vormt. Ook de alpenviool laat zich zien. Dit is een plantje met lichtpaarse bloemetjes, die mooi gedraaid zijn. Ook de bladeren zien er bijzonder uit, ze zijn namelijk gestreept. Vergeet ook zeker niet om nog snel blauwe druifjes en narcissen te planten. Deze populaire bollen doen het eigenlijk altijd goed. Door blauwe druifjes zal uw tuin ook nog eens heerlijk ruiken en de geur trekt ook bijen aan, die nuttige dingen in uw tuin kunnen doen. Heeft u weleens van knikkend vogelmelk, in het Engels Drooping star of Betlehem genoemd gehoord? Dit is ook weer een hele bijzondere plant die uw tuin niet door zijn kleuren, maar door zijn vorm laat stralen. Ten slotte heeft maart nog de oosterse sterhyacint voor u in petto. Dit is de hyacint zoals u hem kent, in een mooie blauwe kleur.

Maart is zeker niet het eind van het bollenseizoen. Ook in april en mei kunt u nog genieten van prachtige kleuren in uw tuin!