Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Alles wat je moet weten over buxushagen

 

Als het aankomt op tuinieren, is de buxushaag een klassieker die bekend staat om zijn veelzijdigheid en charmante uitstraling. Je kunt er heel wat verschillende kanten mee op, dus of je nu een ervaren tuinier bent of gewoon geïnteresseerd: hier is alles wat je moet weten over buxushagen – van onderhoud en mogelijkheden tot mogelijke uitdagingen.

Onderhoud

Buxus staat bekend om zijn dichte, groenblijvende bladeren, maar om die knappe uitstraling te behouden, is het wel belangrijk om buxus regelmatig te onderhouden. Vooral voldoende snoeien is een must als je wil dat de buxusstruik mooi in model blijft. Begin in het voorjaar, wanneer de groei op gang komt, en herhaal dit gedurende het groeiseizoen om een mooie vorm te behouden. Wees niet bang om creatief te zijn met snoeipatronen – bolvormig, rechthoekig, spiraalvormig, de mogelijkheden zijn eindeloos. Gebruik een kettingzaag om de buxushaag te snoeien en een knipschaar om de details af te werken. 

Daarnaast is het ook verstandig om de buxushaag regelmatig te bemesten. Gebruik een gebalanceerde meststof in het vroege voorjaar en herhaal dit in de zomer. Zorg wel voor dat de bodem goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Onderhoud de gazon die naast en onder je buxus groeit daarvoor regelmatig met een bosmaaier.

Mogelijkheden

Buxushagen kunnen je tuin naar een hoger niveau tillen wanneer je ze netjes onderhoudt. Je kunt ze bijvoorbeeld rond bloemenperkjes zetten, of juist een hoge en grote haag maken voor wat meer privacy in je tuin. Mag het wat specialer? Dan kun je ervoor kiezen om de buxushagen in een speciale vorm te knippen zoals een bol of een kegel. Zeker in klassieke tuinen zijn originele buxushagen een mooie toevoeging! 

Bovendien kan een buxus ook anders gebruikt worden dan enkel als een traditionele heg. Kleine buxusstruiken kunnen bijvoorbeeld prachtige accenten zijn voor kale tuinen, terwijl buxus in potten dan weer mooi staan op je terras of balkon.

Moeilijkheden

Hoewel buxus een geweldige aanvulling is op elke tuin, zijn er ook enkele uitdagingen waar je rekening mee moet houden. Een daarvan is de buxusmot, een kleine rups die zich voedt met de bladeren van buxus. Door regelmatig je buxusstruiken te controleren op buxusmot en kun je deze indringers onder controle houden. Een tip? Lieveheersbeestjes zijn een natuurlijke vijand van de buxusmot, dus die laat je beter wel zitten in je buxusstruik!

Een andere zorg is buxusschimmel, die kan er namelijk voor zorgen dat blaadjes uitvallen en dat takken zelfs zullen afsterven. Zorg ervoor dat je buxus voldoende lucht krijgt en geef hem niet te vaak water om schimmelproblemen te voorkomen.