Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

DE VERBORGEN KOSTEN VAN FEESTVERLICHTING: WAT ZIJN DE STROOMUITGAVEN?

Met de feestdagen in aantocht versieren velen hun huizen met betoverende kerstverlichting. Terwijl de fonkelende lichtjes een warme en gezellige sfeer creëren, rijst de vraag: wat zijn eigenlijk de verborgen kosten van al die pracht en praal aan stroom? Laten we eens nader bekijken wat kerstverlichting kan kosten.

ENERGIEZUINIGE KEUZES

Voordat we de kosten induiken, is het belangrijk op te merken dat er tegenwoordig energiezuinige opties beschikbaar zijn voor kerstverlichting. LED-verlichting is bijvoorbeeld aanzienlijk zuiniger dan traditionele gloeilampen. LEDs verbruiken ongeveer 80-90% minder energie en gaan veel langer mee. Wil je je ecologische voetafdruk verkleinen en tegelijkertijd kosten besparen? Overweeg dan de overstap naar LED-kerstverlichting.

HOEVEEL STROOM VERBRUIKT KERSTVERLICHTING?

Het exacte stroomverbruik van kerstverlichting hangt af van verschillende factoren, zoals het type lampen, het aantal lampjes en de brandduur. Over het algemeen kun je echter stellen dat kerstverlichting met traditionele gloeilampen meer stroom verbruikt dan LED-verlichting.

Neem bijvoorbeeld een kerstboom met 500 gloeilampjes van 5 watt elk. Als je deze lampjes gedurende 5 uur per dag laat branden in heel december, zou het totale energieverbruik ongeveer 750 kWh zijn. Tegen de huidige gemiddelde stroomprijs komt dit neer op ongeveer €150 aan extra kosten op je energierekening.

 

 

AANBEVELINGEN OM KOSTEN TE BEPERKEN

Wil je de kosten van je kerstverlichting beperken? Hier zijn enkele tips:

  1. Kies voor LED-verlichting: Zoals eerder vermeld, zijn LED-lampen veel energiezuiniger dan gloeilampen. Hoewel de initiële kosten wat hoger kunnen zijn, verdien je de investering op de lange termijn terug.

  2. Gebruik een timer: Voorkom onnodig energieverbruik door een timer in te stellen voor je kerstverlichting. Zo hoef je niet te onthouden de lichten uit te schakelen als je naar bed gaat.

  3. Controleer op kapotte lampjes: Defecte lampjes kunnen het stroomverbruik verhogen. Check regelmatig of alle lampjes nog werken en vervang defecte exemplaren snel.

  4. Overweeg zonne-energie: Denk aan kerstverlichting op zonne-energie. Deze lichten laden overdag op en schakelen 's avonds automatisch in, wat de stroomkosten minimaliseert.

TIPS VOOR BETAALBARE KERSTVERLICHTING!

Ondanks de stroomkosten van kerstverlichting zijn er manieren om deze uitgaven in de hand te houden. Door te kiezen voor energiezuinige opties, zoals LED-verlichting, en bewust om te gaan met het gebruik van kerstverlichting, kun je genieten van een feestelijke sfeer zonder je zorgen te maken over een hoge energierekening. Terwijl je je huis versiert voor de feestdagen, onthoud dat aandacht voor energie-efficiëntie kan leiden tot zowel een feestelijke sfeer als besparingen op je portemonnee.