Vind jouw tuincentrum

Dit kunt u allemaal doen met de gladiool

De gladiool is een prachtige plant met imposante bloemen. De plant is uitermate geschikt om in de eerste donkere dagen uw woonkamer mee op te fleuren. Wat kunt u allemaal doen met de gladiool?

Een bosje gladiolen

De gladiool is een prachtige snijbloem die flink de hoogte in gaat. Wanneer de bloemen uitkomen, laat de plant prachtige kleuren zien. Een bijzondere eigenschap van de gladiool is dat de bloemen aan weerszijden van de stengel bloeien. De bloemen zijn te vinden in het wit, rood, geel, roze, paars, oranje en crème. Soms hebben de bloemen meerdere kleuren. De gladiool bloeit van het late voorjaar tot diep in de herfst. Het is een prachtige bloem om te verwerken in uw herfstboeket, maar een bos met enkel gladiolen ziet er ook mooi uit! Voeg snijbloemvoeding toe en ververs het water regelmatig.

[page-break]

Gladiolen in de tuin

U denkt er misschien minder snel aan, maar gladiolen zijn ook prachtige planten voor in de tuin. Ondanks dat de planten oorspronkelijk uit Afrika komen, kunnen ze ook prima overleven in de Belgische tuin. Plant gladiolen altijd in grote groepen. Het is handig om gladiolen tegen een hek te plaatsen, zodat ze steun kunnen vinden. Plant gladiolen altijd begin mei en snoei ze flink in het najaar. Of snijdt de planten helemaal af en maak er een mooi boeket van. Zorg er altijd voor dat u genoeg voedingsstoffen toe blijft dienen en plant gladiolen in de zon.

[page-break]

De dood of de gladiolen

De naam gladiool komt van het latijnse woord ‘gladius’, wat zwaard betekent. De bloem staat voor kracht, overwinning en trots. In de oudheid vochten gladiatoren letterlijk tot de dood of de gladiolen. Wanneer zij een gevecht wonnen, werden ze namelijk bedolven onder gladiolen.