Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Een "games room" in de tuin: de nieuwste trend

Lisa Garden op 01-02-2022

Het concept van de "tuin der lusten" is eeuwenoud. Geen wonder. Zelfs een piepkleine koer, een terras of balkon kan met groene vingers en een beetje fantasie omgetoverd worden in een paradijsje waar je kan genieten van zelfgekweekte groentjes en fruit of toch tenminste van een milieuvriendelijke oase of een fleurige omgeving. 

Een tuin is heerlijk om gewoon te ontspannen, maar na een tijdje gaat "zalig nietsdoen" bij de meeste mensen toch vervelen. Wie als eerste op het idee kwam om een spelletjesruimte in zijn tuin te bouwen, is niet bekend. Maar het idee slaat aan en steeds meer mensen offeren enkele vierkante meters op voor een spelletje snooker, darts of online poker. 

Ontwerpideeën 

Wat je gaat plaatsen in je games room is logischerwijze sterk afhankelijk van je beschikbare ruimte. Maar op een plek van 5 x 5 m² kan je al heel wat doen. De populairste keuze voor de meeste mensen is de biljart- of snookertafel als centrale blikvanger. Maar wij Vlamingen zijn individualisten en onze voorkeur kan dan weer gaan naar een tafelvoetbal of pingpongspel. Misschien ben je nog het meest te vinden voor een mini binnenshuis golfveld. Jij bent de baas over je games room en beslist wat erin komt. 

Hier volgen nog meer leuke ideeën: 

  • buitensporig maar uniek: een eigen court voor squash or raquetball 
  • 1 of meer bowlingbanen. Kegelen gaat ook en behoeft minder plaats 
  • een roulettewiel of pokertafel 
  • een flipperkast of - als je het kan vinden - een authentieke Space Invaders 
  • een basketbalkorf, plaats er twee of drie op verschillende hoogten 
  • een dartboard of een schietschijf voor luchtpistool 
  • herontdek enkele ouderwetse spelletjes 

Voorzie een opberger voor bordspelen en kaartenboeken. In een slim ingerichte kast kan je ook oudere spelconsoles kwijt of dat wii-apparaat dat je nauwelijks gebruikt hebt. Wil je familie of kennissen uitdagen, zorg dan voor een scorebord en krijtjes. 

Wat mag verder niet ontbreken? 

Bij een gezellig speelhol hoort een passende inrichting. Ga met overleg aan het werk wanneer je het materiaal en de kleuren kiest. Een kleine ruimte wordt best ingericht met lichte kleuren en eventueel een spiegel, maar dat betekent niet dat je geen donkere accenten mag leggen. Zorg ook voor geschikte verlichting. Boven een pool table hang je iets anders dan boven je bar of in je tv-hoek. Denk er ook aan, als je een enorm beeldscherm plaatst dat een volledige wand bedekt, dat je daarmee een belangrijke oppervlakte donker hebt en dat je daar een tegengewicht moet voorzien. Experimenteer niet zelf, maar doe beroep op een expert

Een drankje en een hapje 

Ben je van plan om vele uren te spenderen in je speelruimte, voorzie dan gerust een bar, eventueel met toog en barkrukken. Een koelkast voor biertjes of frisdranken heeft niet veel plaats nodig. Zorg voor sfeervol geluid door enkele playlists aan te leggen van fijne mp3's. Wist je dat vele moderne juke boxen een vintage uitzicht hebben maar hypermodern zijn? Als je muziek speelt, dan is de aanschaf van goede speakers geen overbodige luxe. 

Webconnectiviteit 

Hoewel er nog steeds plaats is voor traditionele spellen, vindt het merendeel van de spellen tegenwoordig online plaats. Dat geldt evenzeer voor volwassenen als voor kinderen. GambleOnline biedt informatie over het enorme aanbod aan echt geld-games die in cyberspace beschikbaar zijn. Je speelkamer in de tuin kan de ideale plaats zijn voor een virtuele casino-avond, maar alleen als je de juiste technologie in huis hebt. Een wifi-versterker kost weinig maar zorgt voor een sterke boost van je signaal.