Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Een Groene Gids voor November: De Tuinkalender

November is aangebroken en terwijl de herfst in volle gang is, betekent dit niet dat je tuin in winterslaap moet gaan. Integendeel, november biedt nog volop mogelijkheden om je tuin te verzorgen en voor te bereiden op de winter. In deze tuinkalender voor november laten we je zien welke taken je kunt oppakken om je tuin gezond en stralend te houden, zelfs in dit koude seizoen.

1. Voorbereiding van de bodem

In november kun je nog steeds aan de slag met de bodem van je tuin. Dit is het perfecte moment om de grond te verbeteren door organische materialen zoals compost toe te voegen. Het zal de bodemstructuur verbeteren en zorgen voor een goede voedingsbodem voor de planten in het komende voorjaar.

2. Planten en verplanten

Hoewel veel mensen denken dat de herfst het plantseizoen beëindigt, is dat niet helemaal waar. In november kun je nog steeds bomen, struiken en vaste planten planten of verplaatsen. De grond is meestal nog warm, wat gunstig is voor de wortelontwikkeling. Zorg ervoor dat je de planten voldoende water geeft na het verplanten.

3. Bladafval

Met de herfst komen de vallende bladeren. In plaats van ze weg te gooien, kun je bladeren verzamelen en composteren. Het resulterende bladcompost is een uitstekende bodemverbeteraar voor je tuin. Bovendien kun je bladeren gebruiken als mulch om planten te beschermen tegen vorst.

4. Snoeien

Dit is het ideale moment om te snoeien. Bomen en struiken hebben hun bladeren verloren, waardoor de structuur van de plant beter zichtbaar is. Verwijder dode takken en vorm de planten indien nodig. Vergeet niet om scherp gereedschap te gebruiken en altijd schuin boven een knop te snoeien.

5. Bescherming tegen vorst

Met de dalende temperaturen is het belangrijk om vorstgevoelige planten te beschermen. Wikkel planten in met vliesdoek of plaats ze onder een afdak om ze te beschermen tegen vorstschade. Vergeet niet om vorstgevoelige potten naar een beschutte plek te verplaatsen.

6. Opruimen en schoonmaken

Het is een goed moment om je tuin op te ruimen. Verwijder dode plantenresten, onkruid en andere rommel. Een opgeruimde tuin in de winter ziet er niet alleen netter uit, maar voorkomt ook schuilplaatsen voor ongedierte.

7. Voeder de vogels

In de winter hebben vogels extra voedsel nodig. Hang vogelvoeders op en vul ze met zaden en vetbollen. Dit trekt niet alleen vogels naar je tuin, maar helpt ook bij de bestrijding van insecten.

 

 

8. Tuinplanning

Terwijl je tuin langzaam in rust gaat, kun je nadenken over de tuinplanning voor het volgende jaar. Maak een lijst van planten die je wilt toevoegen of wijzigingen die je wilt aanbrengen. Dit is het moment om te bestellen wat je nodig hebt voor het komende voorjaar.

Bereid je tuin voor op de winter

November mag dan wel een overgangsmaand zijn naar de winter, maar dat betekent niet dat er in de tuin niets te doen is. Integendeel, met de juiste zorg en aandacht kun je je tuin gezond houden en voorbereiden op de winter. Neem de tijd om de bovengenoemde taken uit te voeren en je zult beloond worden met een prachtige tuin in het komende voorjaar. Dus trek je tuinhandschoenen aan en ga aan de slag in je groene oase, zelfs in november.