Vind jouw tuincentrum

Een mooi gazon voor de zomer

Een mooie grasmat is heerlijk om in de zomer op te spelen of te zonnen, maar om het gazon er mooi uit te laten zien is wel wat werk nodig. In april wordt het weer warmer en gaat het gras weer groeien. Dat betekent dat u weer kunt gaan maaien!

Andere werkzaamheden voor een mooi gazon

  • Verticuteer het gazon. Tussen het gras blijven resten grasmaaisel achter, maar onkruid en mos groeit hier ook tussen. Door te verticuteren trekt u deze resten, onkruid en mossen los, zodat de grasmat wat meer lucht en ruimte krijgt om te groeien. Dit kunt u doen met een verticuteer machine. Vergeet niet om in de herfst dit proces te herhalen!
  • Bemesten: omdat het gras weer gaat groeien heeft het ook weer voedingsstoffen. Vanaf deze maand kunt u uw gazon weer regelmatig bemesten. Zo’n 3x in de periode van maart tot en met september.

  • Controleer uw gazon op kale plekken. Kale plekken kunt u na het verticuteren opnieuw inzaaien, zodat uw grasmat straks weer mooi vol wordt.
  • Hebt u gele plekken in uw grasmat? Dit zou kunnen komen door kalktekort. Strooi kalk over uw gazon. Hierbij kunt u ervoor kiezen om kalk met magnesium te strooien; de magnesium zorgt ervoor dat uw gras nóg groener wordt. U kunt er ook voor kiezen om mest te gebruiken waar al kalk in zit.
  • Steek met een mestvork of spitriek in de grond en beweeg deze een beetje heen en weer. Op deze manier zorgt u dat de grond beter waterdoorlatend wordt. Dat vindt uw grasmat fijn!
  • Hebt u heel zieke plekken in uw grasmat? Steek de plek in een vierkant uit en leg er een op maat gesneden plag gras in. Dan hebt u snel weer een mooi uitziend gazon.

Met deze tips is uw grasmat klaar voor de zomer! Let er wel op dat een verwaarloosd gazon lang de tijd nodig heeft om te herstellen; deze tips zijn geen wondermiddelen. Maar wanneer u het onderhoud goed bijhoudt, hebt u een prachtig gazon waar u deze zomer (en lente) van kan genieten!

De rest van uw tuin mag natuurlijk niet achter blijven! Hier leest u hoe u uw tuin klaar maakt voor de lente.