Vind jouw tuincentrum

Help de vlinder in uw tuin met deze eenvoudige stappen!

Het gaat slechter dan ooit met de vlinders en insecten in de tuin, maar u kunt hier iets aan doen! Met deze eenvoudige stappen kunt u gemakkelijk en snel uw tuin omtoveren tot een heus paradijs voor vlinders. Er zijn steeds minder vlinders, ook in uw tuin zult u dit gemerkt hebben. Onderzoek heeft laten blijken dat het aantal vlinders steeds verder daalt... Dit willen we natuurlijk voorkomen! Kom in actie nu het nog niet te laat is. Met deze tips kunt u bijdragen aan het lot van de vlinders.

Tel de vlinders!

Als het zonnetje tevoorschijn komt, komen de vlinders ook weer tevoorschijn. U kunt gedurende het hele jaar de vlinders in uw tuin of op het balkon tellen, zo kan de vlinderstichting een grove inschatting maken van het aantal vlinders en van welke soort het vaakste voorkomt. Helpt u mee? Dan kunt u gedurende vijftien minuten als het zonnetje schijnt de vlinders in uw tuin tellen. Tel niet alle vlinders die u in dit tijdslot ziet bij elkaar op, maar kijk naar het grootste aantal vlinders op één moment. Deze telling kunt u gemakkelijk doorgeven op de website van de vlinderstichting. Op deze manier helpt u mee om te bekijken welke soort het populairste is in uw regio. 

Help de vlinders in uw tuin

Met deze tips kunt u de vlinders in uw tuin helpen! Sommige tips zijn wat eenvoudiger dan de andere, maar een simpele vlinderplant kan al vele doen voor de vlinders in uw tuin. Bekijk dus zelf welke tips haalbaar zijn voor u en niet! 

  1. Koop een vlinderplant! Er zijn allemaal verschillende soorten vlinderplanten, iedere vlindersoort heeft zo zijn eigen voorkeur. Door een vlinderplant in de tuin te plaatsen hebben de vlinders genoeg nectar om van te kunnen genieten. Doordat iedere vlinder zo zijn voorkeur heeft, kunt u gemakkelijk beïnvloeden welke vlinders u in de tuin wilt. Wilt u veel verschillende soorten vlinders in de tuin? Dan kunt u simpelweg veel verschillende soorten vlinderplanten in de tuin plaatsen. 
  2. Maak uw tuin prachtig groen! Maak uw tuin vlinderproof door de tegels in de tuin eruit te halen en deze te vervangen door groen. Zo helpt u niet alleen de vlinders, maar heeft het overtollige regenwater in uw tuin ook een plekje om naartoe te gaan.
  3. Geef de vlinders een veilige en rustige plek in de winter. Door de vlinders een veilige plek te geven in de winter hebben zij een plek om te schuilen. Het is dus belangrijk dat u niet alle planten in de winter weghaalt en dat u misschien zelfs wat wintergroene planten in de tuin hebt staan! 

Kom in actie!

Kom in actie en help de vlinders voordat het te laat is. Wie houdt er nou niet van een stel mooie vlinders in de tuin? Kom in actie en tel de vlinders, koop een vlinderplant of zet zelfs een mooie vlinderkast in de tuin neer. Ga voor meer informatie over hoe u de vlinders kunt helpen naar een tuincentrum bij u in de buurt.