Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Hoe kunt u de wifi in uw tuin verbeteren?

In deze tijd van het jaar breng je graag zo veel mogelijk tijd buiten door. Maar of je nu op afstand werkt, muziek streamt of zelfs games speelt, de kans is groot dat je een goede intenet-connectiviteit nodig hebt. Hoe doe je dat terwijl je tegelijkertijd van het zonnetje wil genieten? 

Buiten een betrouwbaar signaal leveren kan een uitdaging zijn voor je wifi-systeem thuis. Plotseling het signaal verliezen wanneer je op het werk aan het bellen bent, of misschien op het punt staat de jackpot te winnen in een online casino Belgie kan catastrofaal zijn. Hier zijn dan ook enkele tips voor een goed WiFi-signaal in de buitenlucht. 

Verander de band en het kanaal van je router 

Het voordeel van deze tip is dat hij niets kost. Het nadeel: eventueel moet je door wat droge theorie knagen. Sommige routers gebruiken 2.4GHz-kanalen (tot 11 toe) en andere gebruiken 5GHz-kanalen (maximum 45). Door het wifi-kanaal te wijzigen, kun je dus de snelheid van je verbinding verhogen. Je hebt het IP-adres van je router nodig, maar dit vind je meestal op een etiket op diezelfde router. Een reset helpt meestal echter ook; dus simpelweg de router uitschakelen, enkele minuten wachten en weer aanzetten. Om een zuiver en sterk signaal naar je tuin te krijgen, is 2.4GHz meestal de beste keuze. Sluit een wifi-extender aan 

Wifi dans le jardin

Een wifi-extender vergroot het bereik van je modem en router. Plaats het toestel idealiter ergens halfweg tussen je router en de locatie waar je het signaal wil hebben. Je hebt alleen een stopcontact nodig. Voordeel is dat het een relatief goedkope oplossing is; vanaf €35 euro heb je al een tamelijk goede extender. Nadeel: het kan de snelheid van je verbinding verminderen. 

Ga met een mesh-systeem een stap verder 

Een mesh-systeem is vergelijkbaar met een wifi-extender, maar dan stukken krachtiger. Op strategische punten in je woning breng je knooppunten of nodes aan. Bij een router vertrekken en arriveren gegevens vanuit één punt; bij een mesh gebeurt dat ook maar vanaf het dichtstbijzijnde punt. Je begrijpt meteen dat je steeds kunt rekenen op een stabiele verbinding. De prijs is het nadeel bij dit systeem want per node tel je al snel €100 neer. Meerdere nodes alleen voor de tuin is misschien wat overdreven, maar als je binnenshuis toch al nodes hebt, dan maakt het financieel gezien weinig verschil als er ook 1 of 2 in of aan de tuin komen. 

Terug naar de ethernet kabel 

Als een draadloze verbinding zich nu eenmaal gedraagt als een ontembaar paard, dan heeft het weinig zin om koppig door te zetten. Aanvaard dan dat er een ethernet kabel door een kamer loopt. Als je hem handig leidt, gaat niemand hem zien. Je hebt een uitermate goedkope oplossing en toch internet verbinding van hoge kwaliteit. 

De Powerline adapter voor verbindingen ver weg van de router 

In tegenstelling tot een ethernet kabel gaat een powerline adapter via je elektriciteitsnet. Je stopt een adapter in het stopcontact en verbindt hem via een ethernetkabel met je router. Vooral om grote afstanden te overbruggen, is dit systeem ideaal.